ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові вперше почали зносити незаконну багатоповерхівку

Наталя Дуляба

|

У Львові вперше розпочали демонтовувати самовільно зведену 7-поверхівку на вул. Личаківській, 259. Активні роботи на цьому об’єкті тривають вже близько двох тижнів. Про це сьогодні, 1 квітня, повідомив керівник юридичного відділу Інспекції Держархбудконтролю м. Львова Святослав Кіндратів, передає Львівський портал.

 

Багатоквартирний житловий будинок на вул. Личаківській, 259 забудовник звів на власній земельній ділянці. Втім незважаючи на це, цей об’єкт є незаконним, адже його спорудили без всіх необхідних дозволів.

«Будинок був зведений на земельній ділянці, призначеній під будівництво індивідуального житлового будинку, тобто це була присадибна ділянка. Також не було проектної документації, експертизи та дозвільного документу. Замовник не отримував містобудівні умови та обмеження, пізніше через суд він хотів зобов’язати Львівську міську раду видати їх, проте всі судові інстанції відмовили у задоволенні такого позову. Тому суди погодилися з нашою позицією, що цей об’єкт потрібно знести. Після отримання рішення суду, яке набрало законної сили 4 січня цього року, було відкрито виконавче провадження… Настільки великий об’єкт в історії Львова зноситься вперше. Це є семиповерховий монолітно-каркасний будинок», – розповів Святослав Кіндратів.

Як наголосив керівник Личаківського відділу виконавчої служби Ігор Шургот, забудовнику давали час, аби він самостійно зніс багатоповерхівку. Втім він цього не зробив, тому за роботу взялась виконавча служба. На будинку вже демонтували дах, а також почали руйнувати не несучі конструкції.

«Роботи виконує підрядна організація, на це виділено понад 2 мільйони гривень у межах виконавчого провадження. Саме знесення будинку триватиме близько двох місяців, але все залежатиме від погодних умов та будівельних нюансів. На час демонтажу будинку представник забудовника, який є його уповноваженою особою, на об’єкті не з’являвся. Можливо, були якісь треті особи, але навіть якщо й так, то вони не представляються», – пояснив Ігор Шургот.

Водночас в Інспекції Держархібудконтролю м. Львова запевняють, що в незаконній багатоповерхівці на вул. Личаківській, 259 ніхто не купував квартир, тож зносячи його, права громадян не порушують.

«З 2016 року по цьому об’єкту тривали судові процеси, які є публічними. У ЗМІ ми неодноразово заявляли, що будемо цей будинок зносити, жодна людина до інспекції не звернулася. І за нашою інформацією, ніхто не купив там квартир. Більше того, поки відбувається безпосереднє знесення, ніхто не звертався щодо порушення своїх прав», – підкреслив Святослав Кіндратів.

Нагадаємо, що рішення знести самочинну багатоповерхівку прийняв Личаківський районний суд ще у 2017 році, однак тривалий час забудовник, ТзОВ «Лідер Моноліт», оскаржував його. Наприкінці 2018 року Восьмий апеляційний адміністративний суд м. Львова не задовільнив апеляцію фірми і також зобов’язав її знести житловий будинок на вул. Личаківській, 259. Цей випадок є першим у Львові, коли Інспекція ДАБК отримала перемогу в суді з позовом про знесення самочинно збудованого об’єкта.

На знесення багатоповерхівки на вул. Личаківській, 259 мерія вже виділяла майже 3 мільйони гривень, а нещодавно додала ще майже півмільйона гривень. Витрачені кошти на демонтаж потім планують стягнути із забудовника.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, ТзОВ «Лідер Моноліт» зареєстроване за місцем скандальної багатоповерхівки – на вул. Личаківській, 259. Його засновником є бізнесмен, власник «Львівського холодокомбінату» Богдан Копитко.

Основний вид діяльності компанії вказаний як будівництво житлових і нежитлових будівель, розмір її статутного капіталу становить 4 мільйони гривень.

Як повідомляв Львівський портал, влітку 2016 року на Богдана Копитка чинили замах. У підриві автомобіля підозрювали п’ятьох осіб. Внаслідок вибуху тоді загинули три людини.

Фото: Юрій Сколоздра

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *