ОСТАННІ НОВИНИ

До кінця року Данія здійснить наступну поставку F-16 до України

Наталія Жолинська

|

Після візиту в Україну міністр оборони Данії Троелс Лунд Поульсен (V) заявив, що до кінця року Україна отримає чергову поставку данських літаків F-16. Про це пише DR з посиланням на інформаційне агентство Ritzau.

На початку серпня міністр оборони Данії підтвердив, що Україна отримала перші літаки . Кількість не розголошується, але Данія зобов’язалася поставити загалом 19 літаків.

Заради оперативної безпеки, як і в першій поставці, на цій також не буде номеру та дати.

Передісторія

Нідерланди планують почати відправку винищувачів F-16 Україні вже цієї осені слідом за Данією, яка має намір зробити це влітку.

Досі було відомо, що Україна отримає принаймні 61 винищувач F-16: 42 від Нідерландів та 19 – від Данії.

Про намір дати Україні «певну кількість» F-16 говорила й Норвегія, в тому числі два літаки – для навчань льотчиків. Згодом рішення щодо літаків прийняла і Бельгія, деякі свої F-16 вона планує передати у 2025 році. Тож скільки саме цих винищувачів загалом буде на озброєнні у Повітряних Сил, достеменно не відомо.

До слова, раніше в українських Повітряних Силах казали, що для переваги над рашистами у повітрі потрібно 3-4 ескадрильї, тобто від 36 до 64 літаків F-16. З цієї кількістю можна краще прикрити небо від ракет і дронів, а також Сили оборони під час наступальних операцій.

На початку серпня президент Володимир Зеленський підтвердив прибуття західних літаків F-16 в Україну.

Крім цього, Генерал Королівських Військово-повітряних сил Нідерландів Онно Ейхельсхайм заявив, що Україна може застосовувати надані його країною літаки F-16 й для ударів по російській території.

Тим часом українські пілоти освоюють F-16 у низці країн за кордоном. В Україні готують необхідну інфраструктуру, також уже працює перший тренажер F-16, який передала Чехія для навчання льотчиків.

Наприкінці травня видання Politico повідомило, що перша група українських пілотів вже завершила навчання на F-16 у США.  А перед цим у Повітряних Силах заявили, що з навчань з-за кордону також повертаються перші інженери, які будуть обслуговувати винищувачі F-16.

У вересні румунський телеканал Digi24 повідомив, що українські льотчики прибули в Румунію для опанування винищувачів F-16 та вже розпочали навчання.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *