ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський підтвердив прибуття літаків F-16 в Україну

Маркіян Рой

|

Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що західні літаки F-16 прибули в Україну. Про це він повідомив в Telegram.

«F-16 в Україні. Ми забезпечили це. Я пишаюсь усіма нашими хлопцями, які якісно опановують ці літаки і вже почали їх використовувати для нашої держави. Я дякую нашій команді за цей результат. Я дякую всім партнерам, які справді дієво допомагають із F-16, і першим державам, які акцептували наш запит про надання літаків – Данія, Нідерланди, Сполучені Штати, – і всі наші партнери – ми цінуємо вашу підтримку», – сказав Володимир Зеленський.

Він побажав Повітряним Силам, усім нашим воїнам відчувати гордість українців нашою бойовою авіацією і приносити Україні саме такі бойові результати, які наблизять нашу перемогу – наш справедливий мир для України.


Нагадаємо, що Андрій Парубій фактично першим публічно повідомив про початок роботи перших F-16 в Україні. Досі ніхто з представників української влади про це не заявляв.

Хоча напередодні видання The Times, посилаючись на анонімне джерело, повідомило, що Україна якраз отримала перші шість F-16 від Нідерландів. Про те, що в Україну надійшли перші винищувачі 31 липня писав і Bloomberg.

Зі свого боку Кайса Оллонгрен, міністерка оборони Нідерландів у попередньому уряді, у листі від 1 липня поінформувала парламент, що «поставка першого літака відбудеться найближчим часом».

Водночас наприкінці липня речник президента Україна Сергій Никифоров заявив, що останню перепону на шляху отримання F-16 вже вдалося зняти завдяки переговорам із Польщею.

Передісторія

10 липня держсекретар США Ентоні Блінкен на полях саміту НАТО у Вашингтоні першим публічно заявив, що Данія і Нідерланди розпочали передачу Україні винищувачів F-16.

Згодом у спільній заяві лідери Нідерландів, Данії та США оголосили, що є в «процесі передачі» Україні американських винищувачів F-16. Українські пілоти почнуть літати на них вже цього літа.

Паралельно з цим міністр оборони Рустем Умєров оголосив, що Україна готується зустрічати винищувачі F-16, надані Нідерландами і Данією.

Досі було відомо, що Україна отримає принаймні 61 винищувач F-16: 42 від Нідерландів та 19 – від Данії.

Про намір дати Україні «певну кількість» F-16 говорила й Норвегія, в тому числі два літаки – для навчань льотчиків. Згодом рішення щодо літаків прийняла і Бельгія, деякі свої F-16 вона планує передати у 2025 році. Тож скільки саме цих винищувачів загалом буде на озброєнні у Повітряних Сил, достеменно не відомо.

Раніше в українських Повітряних Силах казали, що для переваги над рашистами у повітрі потрібно 3-4 ескадрильї, тобто від 36 до 64 літаків F-16. З цієї кількістю можна краще прикрити небо від ракет і дронів, а також Сили оборони під час наступальних операцій.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *