ОСТАННІ НОВИНИ

Лікарку зі Львова, яка загинула під час обстрілу «Охматдиту», посмертно нагородили орденом

Олег Дерев'янко

|

Президент Володимир Зеленський нагородив посмертно орденом «За мужність» III ступеня дитячу лікарку-нефролога Світлану Лук’янчик, яка загинула евакуюючи дітей до укриття під час ракетної атаки 8 липня по дитячій лікарні «Охматдит» у Києві. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі медзакладу.

30-річна Світлана Лук’янчук народилася у Львові, проте у столичному «Охматдиті» працювала дитячим нефрологом.

«Дівчина була сиротою, тож вихованням займалася рідна тітка. Закінчила Національний медичний університет імені О. О. Богомольця. Після цього завершила інтернатуру. В Охматдиті працювала дитячим нефрологом», – сповістив міський голова Львова Андрій Садовий.

Світлану Лук’янчик поховали у Львові біля батьків на Голосківському цвинтарі.

Крім того, орденом «За мужність» III ступеня нагородили дитячого щелепно-лицьового хірурга Олега Голубченка, який під час російської ракетної оперував 5-місячну дитину. Попри власні поранення, лікар допомагав розбирати завали та рятувати колег.

Також цим орденом нагородили Анастасію Захарову, лікарку- педіатра відділення інтенсивної та еферентної терапії хронічних інтоксикацій. На момент атаки, Анастасія знаходилася у вже зруйнованому корпусі та допомагала рятувати дітей з-під завалів. Лікарка також отримала численні поранення, але попри це продовжувала допомагати іншим.

Передісторія

Зранку 8 липня російські війська здійснили масовану ракетну атаку, випустивши по Україні 38 ракет, в тому числі й «Кинджалів». Під ударом опинились Київ, Кривий Ріг, Дніпро та Донеччина.

У Києві рашисти влучили у дитячу лікарню, офісну будівлю та житлові будинки. Під завалами Охматдиту були люди, уламки розбирали не лише профільні служби, а й медики та прості мешканці. На той момент було відомо про дев’ятьох загиблих у столиці і 25 поранених.

Слідчі встановили, що по дитячій лікарні рашисти вдарили крилатою ракетою Х-101. На місці знайшли відповідні уламки.

У Кривому Розі окупанти вбили 10 людей, ще 31 поранили. Пошкоджено промислове підприємство. У Покровську на Донеччині ворог теж поцілив по підприємству, троє людей загинули.

За даними МВС, загалом внаслідок обстрілу війська РФ вбили в Україні два десятки людей, ще близько 50 поранили.

Дослідницька організація Conflict Armament Research (CAR) встановила, що ракету Х-101 виготовили ​​у рф лише за кілька тижнів, а можливо, і за кілька днів до нападу

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *