ОСТАННІ НОВИНИ

Росіяни виготовили ракету, що влучила в «Охматдит», незадовго до обстрілу, – розслідувачі

Олег Дерев'янко

|

Ракету Х-101, яка влучила в дитячу лікарню «Охматдит» у Києві 8 липня, виготовили ​​у рф лише за кілька тижнів, а можливо, і за кілька днів до нападу. Про це повідомляє hromadske з посиланням на дослідницьку організацію Conflict Armament Research (CAR).

Проєкт фізично дослідив залишки ракет. Там підтвердили, що це була ракета – керована зброя класу «повітря – земля» Х-101. Модель останнього покоління російської крилатої ракети надійшла на озброєння у 2013 році.

Аналіз CAR показує, що ракету, яка влучила в лікарню, випустили щонайбільше за три місяці до атаки, а можливо, щонайменше за вісім днів. Цей короткий проміжок часу між виробництвом і використанням Х-101 є частиною тенденції, яку CAR вперше виявив у грудні 2022 року.

На хвостовій частині ракети розслідувачі задокументували частини 13-значного виробничого номера (31526379XXXXX). Цей формат збігається з маркуванням, яке CAR задокументував на 11 інших російських ракетах Х-101 в Україні з 2022 року.

За методологією CAR, цифри «7» і «9» вказують на те, що ту ракету виготовили у другому кварталі 2024 року (між 1 квітня та 30 червня 2024 року).

Нагадаємо, зранку 8 липня російські війська здійснили масовану ракетну атаку, випустивши по Україні 38 ракет, в тому числі й «Кинджалів». Під ударом опинились Київ, Кривий Ріг, Дніпро та Донеччина.

У Києві рашисти влучили у дитячу лікарню, офісну будівлю, житлові будинки та в медичний центр.

Слідчі встановили, що по дитячій лікарні рашисти цілеспрямовано вдарили крилатою ракетою Х-101. На місці вже знайшли відповідні уламки.

Аварійно-рятувальна операція в «Охматдиті» тривала цілу добу. Тут внаслідок удару рашистів загинули двоє людей, ще 32 дістали поранення.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *