ОСТАННІ НОВИНИ

Львівський палац мистецтв опинився у «борговій ямі»

Наталя Дуляба

|

Через підрядника Львівський палац мистецтв змушений виплатити 1,1 млн грн податкового боргу. Фінансового ресурсу на його погашення установа не має, тож доводиться витрачати ті незначні суми, які під час великої війни вдається заробити на своїй діяльності. Про це повідомляє Львівський портал.

Не встиг вщухнути скандал довкола призначення нового керівництва Львівського палацу мистецтв, як з’ясувалось, що комунальний заклад Львівської обласної ради опинився у скрутному фінансовому становищі. Редакція Львівського порталу отримала документ, який свідчить про те, що установі нарахували 1,1 млн грн податкового боргу через підрядника, який ремонтував концертний зал.

Йдеться про ТОВ «Неопалима купина», яке здійснювало капітальний ремонт концертного залу за 9,7 млн грн. На відповідний тендер, оголошений торік влітку, подалось лише це підприємство, а відтак саме його визнали переможцем.

Дотепер підрядник здійснив роботи й отримав наразі близько 7 млн грн. Водночас він не виконав своїх податкових зобов’язань, оскільки ДПС не зареєструвала його накладні, а відтак сплата 1,1 млн грн податків із тендеру лягла на Львівський палац мистецтв.

Чи вдасться Палацу мистецтв позбутися боргу свого підрядника?

ТОВ «Неопалима купина» мала б докласти всіх зусиль для найшвидшого розблокування документів і за потреби звернутися суду, щоб Палацу мистецтв не доводилося шукати кошти на покриття боргу.

Тим часом із зароблених на діяльності грошей заклад вже сплатив більше 268 тисяч грн, хоча міг витратити їх на власні потреби, яких, вочевидь, у такій великій комунальній установі є немало. Для розуміння варто пояснити, що як тільки підряднику зареєструють його податкові накладні, то сплачені кошти мали б повернути Львівському палацу мистецтв, тому саме у палаці мали б докласти всіх зусиль, щоб підрядник якнайшвидше розблокував документи.

Допоки весь цей процес триватиме, палац мистецтв працюватиме на виплату боргу, а не думатиме про фінансування власних проєктів й ініціатив. І чи розблокують податкові накладні – питання наразі без відповіді.

«Палац мистецтв опинився у глибокій борговій ямі, де щодня нараховується пеня за несвоєчасну сплату [податкового боргу], робота паралізована», – вказано у документі.

Львівський портал намагався поспілкуватись із цього приводу з бухгалтерією Львівського палацу мистецтв. Там від коментарів відмовились, втім факту існування податкового боргу не заперечили.

Зі свого боку новопризначений в.о. керівника Львівського палацу мистецтв Левко Ванькович розповів, що в Палаці виник не лише мільйонний податковий борг, а й заборгованість за електроенергію розміром понад 400 тисяч грн. Втім він запевнив, що планує владнати ситуацію, в тому числі через суд (насправді одна установа не може подавати до суду на рішення податкової щодо іншої, – ред).

«Звісно, ці борги негативно впливають на нормальне функціонування закладу. Зараз вирішуємо питання щодо погашення заборгованості за електроенергію та готуємо позов до суду стосовно податкового боргу. Насправді у Палаці мистецтв є багато болючих питань, які накопичувались та замовчувались роками. Разом із колективом та мистецьким товариством готуємось провести стратегічну сесію, на якій буде розроблено візію подальшого розвитку закладу та шляхи її реалізації», – прокоментував Левко Ванькович.

При цьому варто нагадати, що сам тендер і виграш у ньому ТОВ «Неопалима купина» не обійшовся без скандалу. Журналісти «Наших грошей», які займаються антикорупційними розслідуваннями, виявили, що в кошторисі ціни на будматеріали вказані або занижені, або суттєво завищені. Ще частину матеріалів найменували максимально абстрактно, аби було неможливо визначити ринкові ціни.

Крім того, журналісти запідозрили, що Львівський палац мистецтв, оголошуючи торги, склав умови так, аби потім мати змогу створити перешкоди неугодним учасникам. Зі свого боку тодішнє керівництво закладу заявляло, що не погоджується з журналістами і запевняло, що кошторис проєкту пройшов експертизу. Але разом із ним палац мистецтв обіцяв разом із ТОВ «Неопалима купина» провести звірку і якщо ціни дійсно будуть завищені, то привести їх до ринкових.

Показово, що тендером зацікавилась й Держаудитслужба, яка вимагала обґрунтувати вартість закупівлі, на підставі чого було визначено її технічні характеристики, а також чи має переможець ліцензію для проведення таких робіт. Зрештою Держаудитслужба таки виявила порушення й зобов’язала Львівський палац мистецтв їх усунути.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, ТОВ «Неопалима купина» зареєстроване у Судовій Вишні й займається будівництвом.

Засновником підприємства є дрогобичанин Віталій Галинський, керівником – Роман Хайнус. Раніше співвласником був також Василь Юрчак, який очолював Дрогобицьку міську парторганізацію «Партії простих людей Сергія Капліна».

Загалом протягом 2023 року ТОВ «Неопалима купина» заробило на державних закупівлях 53,4 млн грн, хоча у попередні роки ця сума варіювалась від 200 тисяч до 14 млн грн.

Найбільші підряди торік фірма отримала, зокрема від виконкому Судововишнянської міської ради (22,2 млн грн), від Підбузького геріатричного пансіонату (12 млн грн), від Трускавецької міської лікарні (4,5 млн грн).

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *