ОСТАННІ НОВИНИ

Ексгумація радянських поховань: на Марсовому полі демонтовують центральну алею

Наталя ДУЛЯБА

|

У Львові триває «декомунізація» Марсового поля, створеного радянського владою як військовий меморіальний комплекс. Дотепер тут вже ексгумували останки 653 людей, зараз фахівці взялись демонтовувати гранітні плити, під якими теж можуть бути поховання. Весь прах, знайдений у цьому місці, збираються перенести на Голосківське кладовище. Про це повідомляє Львівський портал.

Всі роботи на Марсовому полі проводить фахівці Меморіально-пошукового центру «Доля». У серпні цьогоріч вони завершили перший етап досліджень – на території газону поруч із центральною алеєю ексгумували останки 653 людей. Як розповів керівник установи Святослав Шеремета, переважна більшість цих поховань була здійснена у повоєнний період, менша кількість – під час ІІ Світової війни. Також тут знайшли останки 29 загиблих у І Світову війну, їх не виявили під час комасації у міжвоєнний період за влади Речі Посполитої.

«Поховання відбувалися з 1945 до 1956 року. Розуміємо, що більшість – це військовослужбовці НКВС, які боролися з українським визвольним рухом. У 1972 році радянська влада спорудила тут меморіал. Як показали результати першого етапу дослідження, насправді ніхто не займався перепохованням і увічненням пам’яті тих, хто тут лежав. Просто розрівняли надгробки, частину вивезли, а частину прикопали землею. Зробили центральну алею, а зліва і справа створили газон. Довгий час не було відомо, що під трав’яним газоном є поховання», – цитує Святослава Шеремету пресслужба Львівської облради.

Цьогоріч у липні Міністерство культури та інформаційної політики дало дозвіл на демонтаж і перенесення поховань з центральної алеї Марсового поля, яка влаштована зі смуг чорного та червоного граніту, що мало б символізувати «георгієвську» стрічку. Сьогодні, 30 жовтня, ці роботи й стартували.

Водночас фахівці кажуть: складно спрогнозувати, скільки поховань може бути на цьому місці, оскільки документація часів радянського режиму і реалії не збігаються.

Як додають у пресслужбі мерії Львова, демонтаж плит із головної алеї Марсового поля безкоштовно погодилась провести компанія «Онур». Після цього працівники центру «Доля» перейдуть безпосередньо до розкопок. Завершити ці роботи планують ще до кінця 2023 року, втім все залежатиме від погоди та від самих знахідок.

Водночас Святослав Шеремета зауважує, що дослідження потребує й друга частина газону Марсового поля, оскільки архівні фото свідчать, що тут теж були могили.

Тим часом керуюча справами виконкому Львівської міськради Наталія Алєксєєва розповіла Львівському порталу, що всі людські останки з Марсового поля збираються перенести на Голосківському кладовищі. Де саме це поховання облаштують і як його ознакують, ще не вирішили.

Загалом ексгумація на Марсовому полі, за словами посадовиці, обійдеться Львову орієнтовно у 2,4 млн грн. Втім додаткове фінансування потрібне буде й на захоронення останків на цвинтарі.

До речі, на Голосківський цвинтар збираються перенести й радянські похованні з Пагорба Слави. Зробити це хочуть вже у 2024 році.

Зазначимо, що поруч із Марсовим полем знаходиться ділянка почесних поховань Личаківського цвинтаря, де хоронять військових, загиблих у бою з російськими окупантами. Відтак після остаточної «декомунізації» Марсового поля цю територію хочуть перетворити на Меморіальний комплекс Героїв України.

Крім поховань Героїв новітньої історії України, тут хочуть облаштувати парк-сквер пам’яті та меморіальну площу. За попереднім задумом це має бути місце тиші та роздумів. Найближчим часом Львівська міська рада збирається оголосити відповідний архітектурний конкурс.

«Зараз у межах робочої групи працюємо над технічним завданням меморіалу. Вже зібрані пропозиції від істориків, науковців, архітекторів, є сформована робоча група експертів, які входитимуть до складу журі, що визначатиме переможця конкурсу. До складу журі входять представники родин і громадських організацій. Найближчим часом буде оголошено всеукраїнський архітектурний конкурс», – цитує пресслужба мерії Євгена Бойка, директор департаменту «Адміністрація міського голови».

Зауважимо, що раніше на Марсовому полі знаходився радянський орден «Вітчизняна війна» – величезна п’ятикутна зірка зі серпом і молотом. Її демонтували й передали в музей ще у 2021 році. На цьому «декомунізація» призупинилась і відновилась лише у 2023-му.

Довідково: «Марсове поле» – радянський військовий меморіал, розташований на вулиці Мечникова у Львові, прилягає до Личаківського цвинтаря з північного боку. Свій сучасний вигляд отримав у 1974 році.

За даними Центру міської історії, Марсове поле спроєктували архітектори Андрій Шуляр, Василь Каменщик та скульптор В. Бойко. Під плитами з чорного граніту, які розташовані по обидва боки головної алеї, перепоховані воїни Червоної армії. У верхній частині меморіалу на початку 1990-х встановили металевий хрест, який пофарбували «під березу», на знак пам’яті колишніх поховань Українських Січових Стрільців.

В нижній частині «Марсового поля» стоять поставлені в один ряд три невеликі кам’яні хрести, під якими знаходяться крипти-гробниці.

Раніше це була частина австрійського військового цвинтаря полеглих у I Світовій світовій війні. У 1946-1947 роках радянська влада знищила його, попередньо ексгумувавши тіла, а натомість створила нове кладовище радянських солдатів, в тому числі і з військ НКВС, що загинули у боях з УПА уже після закінчення Другої світової війни.

Тоді ж і був встановлений величезний орден «Вітчизняна війна» – п’ятикутну зірку зі серпом і молотом. Раніше цей знак неодноразово розмальовували.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ЛМР, Центр міської історії

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *