ОСТАННІ НОВИНИ

На Марсовому полі у Львові демонтували радянську зірку

Вероніка Рой

|

З Марсового поля, що біля Личаківського цвинтаря у Львові, демонтували радянський орден «Вітчизняна війна» – величезну зірку зі серпом і молотом.

За інформацією громадської організації «Суспільство майбутнього», радянську зірку на Марсовому полі почали демонтувати ще у понеділок, 25 жовтня.

За словами ініціатора демонтажу Володимира Лисака, який писав звернення до Львівської міськради, він радий, що нарешті цей символ тоталітаризму буде прибраний. Також він сподівається, що скоро демонтують зірки на Пагорбі слави на вул. Пасічній.

Як пише «Радіо Свобода», радянську зірку вже підняли і продовжують оббивати бетон.

«Другий день ми проводимо демонтажні роботи. Підняли домкратом зірку, тяжка робота, бо старий бетон, міцний, але вона не була нічим іншим прикріплена. Заберемо бетон ­– і все», – розповів працівник Володимир Семин.

27 жовтня перевезуть до музею «Територія терору».

Зазначимо, про те, що з Марсового поля слід прибрати радянський орден «Вітчизняна війна», у мерії заговорили цьогоріч у липні. На цю ініціативу відразу відреагувало МЗС Росії, надіславши ноту протесту. І на початку вересня виконком врешті погодив демонтаж зірки із Масового поля.

Довідково: «Марсове поле» – військовий меморіал у Львові, що розташований відразу впритул до Личаківського цвинтаря з боку вулиці Мечникова.

Раніше це була частина австрійського військового цвинтаря полеглих у I Світовій світовій війні. У 1946-1947 роках радянська влада знищила цей цвинтар, попередньо ексгумувавши тіла, а натомість створила нове кладовище радянських солдатів, в тому числі і з військ НКВС, що загинули у боях з УПА уже після закінчення Другої світової війни.

Тоді ж і був встановлений величезний орден «Вітчизняна війна» – п’ятикутну зірку зі серпом і молотом. Раніше цей знак неодноразово розмальовували.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Андрій Петрівський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *