ОСТАННІ НОВИНИ

Військовим передали вертоліт «Мотор Січі», який раніше переховували від ЗСУ

Маркіян Рой

|

У вівторок, 3 жовтня, Державне бюро розслідувань передало Збройним силам України гелікоптер Мі-2, який намагалося приховати колишнє керівництво компанії «Мотор Січ». Про це повідомили в ДБР.

«ДБР ініціювало арешт цього повітряного судна у червні 2023 року у межах розслідування кримінального провадження щодо перешкоджання законній діяльності ЗСУ та пособництва державі-агресору», – йдеться в повідомленні.

Раніше ЗМІ повідомляли, що колишнє керівництво «Мотор Січі» умисно пошкодило інший гелікоптер, щоб не передавати його військовим для виконання бойових завдань на фронті.

Під час розслідування ДБР з’ясувало, що у травні 2022 року принаймні ще один гелікоптер вони наказали підлеглим перегнати спочатку в одну з європейських країн, а потім на Близький Схід.

«Усе це робилось з метою перешкодити його передачі ЗСУ», − наголосили у бюро.

Наразі повітряне судно повернуто в Україну й відтепер буде виконувати завдання в одній з бойових частин ЗСУ.

Слідчі ДБР вирішують питання щодо притягнення одного з колишніх керівників підприємства до кримінальної відповідальності.

Зазначимо, що раніше генпрокурор Андрій Костін вже публічно говорив, що на початку повномасштабної війни Богуслаєв наказав розукомплектувати гелікоптери, щоб українські льотчики не могли ними скористатися.

Наприкінці жовтня 2022 року президента АТ «Мотор Січ» В’ячеслава Богуслаєва та начальника департаменту зовнішньо-економічної діяльності цього підприємства затримали за підозрою у колабораційній діяльності та пособництві РФ.

За версією слідства, посадовці незаконно постачали Росії гуртові партії українських двигунів для ударних вертольотів Ка-52, Мі-28Н і Мі-8. Схему реалізовували через три країни-посередники на Близькому Сході, в Європі і Східній Азії. Отримані двигуни росіяни масово застосовували для повномасштабного вторгнення в Україну.

Згодом з’ясувалось, що Богуслаєв має російське громадянство з 2000 року та нерухомість у Москві. Шевченківський районний суд помістив його під варту. Також у високо посадовця арештували майна на 1 млрд грн.

В Офісі президента не виключили можливість обміну Богуслаєва на українських військовополонених.

Щодо самої «Мотор Січі», то підприємство націоналізували та призначили туди нового керівника.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *