ОСТАННІ НОВИНИ

Шмигаль заявив про завершення виконання 7 рекомендацій Єврокомісії

Наталя Дуляба

|

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що уряд завершив виконання семи рекомендацій, отриманих від Єврокомісії на шляху до відкриття переговорів про вступ до Євросоюзу. Про це він сказав 26 вересня на засіданні Кабміну.

На засіданні затвердили державну програму «Єдність у розмаїтті», яка передбачає створення умов для реалізації прав і можливостей національних меншин та корінних народів в Україні. І тепер Денис Шмигаль каже, що вже виконано всі сім рекомендацій Єврокомісії.

«Після затвердження цієї програми можемо говорити, що на урядовому рівні ми повністю завершили виконання семи рекомендацій Єврокомісії. Що загалом нам вдалося зробити за цей час? Перше – стартувала реформа Конституційного суду. Працюємо в постійних консультаціях із Венеційською комісією. Друге – перезавантажена Вища рада правосуддя та Вища кваліфікаційна комісія суддів.

Третє – посилюється інституційна спроможність та незалежність антикорупційних органів. Один з останніх прикладів – це урядовий законопроект про підвищення незалежності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. За останній час було обрано нових керівників НАБУ та САП на відкритих конкурсах. Група держав проти корупції (GRECO) відзначила суттєвий прогрес України в питаннях запобігання корупції», – заявив глава уряду.

Четверте, за його словами, це те, що Кабмін напрацював нормативно-правову базу зі боротьби з відмиванням грошей за стандартами FATF.

П’ятим пунктом Денис Шмигаль називає виконання рекомендації Венеційської комісії щодо імплементації антиолігархічного закону. Шостий пункт – введення в дію законодавство про медіа та рекламу. Останнім сьомим пунктом очільник уряду називає розробку підзаконних актів, необхідних на виконання нового закону про нацменшини.

Крім того, Кабінет Міністрів провів так званий селф-скринінг, проаналізувавши 28 тисяч актів права ЄС щодо їхньої імплементації в правове поле України.

«Щиро вдячний усім, хто за такий короткий час провів цю колосальну роботу. Але не зупиняємося. Попереду ще довгий і непростий шлях. Очікуємо, що в жовтні Україна отримає позитивну оцінку в межах звіту щодо пакету розширення Євросоюзу. А потім буде голосування Європейської ради, яке відкриє дорогу до переговорів про вступ нашої країни до ЄС», – відзначив Денис Шмигаль.

Передісторія

Україна офіційно стала кандидатом у члени Євросоюзу у червні 2022 року. До початку переговорів про вступ Україна має виконати сім умов.

Станом на червень 2023-го, як казали у ЄС, було виконано вже дві умови, вони пов’язані зі судовою реформою та законом про медіа. Нещодавно Верховна Рада також ухвалила закон про нацменшини, який теж був однією з умов щодо початку переговорів про членство у Євросоюзі.

Днями західні ЗМІ писали, що в жовтні Єврокомісія таки рекомендуватиме розпочати переговори щодо вступу України в Європейський Союз, однак буде наполягати на прогресі у вирішенні проблем в деяких пріоритетних сферах, зокрема в боротьбі з корупцією.

Президент Володимир Зеленський хоче, аби переговори щодо вступу України до Євросоюзу розпочались ще у 2023 році. Тому він на початку вересня закликав Верховну Раду ухвалити всі закони, необхідні для старту цього процесу.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль говорить, що уряд розраховує провести переговори про вступ та підписати угоду про членство в ЄС протягом двох років, тобто до 2025 року. Про такі ж часові межі нещодавно заявила й віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зі свого боку неодноразово наголошувала, що Україна стане членом ЄС, але про те, коли б приблизно це могло статись, жодних припущень не висловлювала. У липні вона сказала, що її вражають темпи просування України на шляху до Євросоюзу. За словами фон дер Ляєн, якщо оперативність введення реформ збережеться, то Україна швидко зможе стати частиною ЄС.

Водночас президент Європейської ради Шарль Мішель говорить, що ЄС повинен бути готовий прийняти нові країни-члени до 2030 року.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *