ОСТАННІ НОВИНИ

Протягом місяця лептоспіроз запідозрили у 15 людей на Львівщині: джерела інфекції

Наталя Дуляба

|

Лише протягом серпня 2023 року на Львівщині виявили 15 випадків лептоспірозу. Це уп’ятеро більше, ніж за першу половину всього 2022-го. Про це 7 вересня йшлося на засіданні комісії техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій у Львівській області.

Так, за сім місяців 2023-го на Львівщині зареєстрували 6 випадків лептоспірозу, що вже вдвічі більше ніж за аналогічний період минулого року.

Проте ситуація ще більше погіршилась протягом серпня, коли медики діагностували хворобу ще 15 людям. Наразі 7 діагнозів підтверджені лабораторно, щодо інших випадків ще тривають дослідження.

Цьогоріч одна людина на Львівщині померла від лептоспірозу, походження якого встановити не вдалося. У 2022 році в області загалом було чотири фатальні випадки.

Як зауважують у ЛОВА, всі цьогорічні випадки лептоспірозу реєстрували в усіх районах області, окрім Золочівського, найбільше припало на Львівський район (11 випадків). У Стрийському районі – 5 випадків (25%), у Яворівському – 2 випадки (10%), Самбірський, Дрогобицький та Червоноградський райони – по 1 випадку (по 5%).

За даними епідеміологічних розслідувань, мешканці Львівщини у 2023 році заразились лептоспірозом:

  • при контакті пошкоджених ділянок шкіри з інфікованими об’єктами, поверхнями – 57% (12 випадків);
  • у воді (купання в водоймах, рибальство) – 38% (8 випадків);
  • при споживанні інфікованих продуктів харчування – 5% (1 випадок).

У зв’язку зі значним ростом захворюваності на лептоспіроз обласна комісія ТЕБ і НС зобов’язала органи місцевого самоврядування посилити дератизацію та дезінфекцію у місцях масового відпочинку та рекреаційних зонах, забезпечити утримання таких місць у належному санітарному стані, збільшити контроль за дезінфекцією сміттєвтих баків і майданчиків.

Також місцева влада має провести суцільну дератизацію та профілактичну весняну й осінню дезінфекцію води джерел нецентралізованого питного водопостачання населення.

Зазначимо, бактерія, що спричиняє лептоспіроз у людей, потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше – гризунів, також це може бути худоба, собаки, дикі тварини. В організм людини бактерія потрапляє через тріщини, порізи чи рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот). Вживання зараженої їжі також може спричинити захворювання.

Влітку-початок осені люди найчастіше заражаються лептоспірозом, коли купаються у водоймах, не призначених для купання, ловлять рибу, прибирають у підвалах тощо. Людина може захворіти у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. Симптоми варіюють від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання) до серйозних (ураження нирок, ураження печінки, менінгіт) і навіть смерті.

Тому лікарі радять не купатися у заборонених для купання водоймах, а, прибираючи у підвалах, стайнях, інших господарських приміщеннях, одягати рукавиці, частіше мити руки, ретельно мити овочі, фрукти, принесені з підвалів, і боротися з гризунами у будинку та господарстві.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *