ОСТАННІ НОВИНИ

Херсонський музей ідентифікував ще три вкрадені рашистами картини

Андрій Котенський

|

Херсонський художній музей імені Олексія Шовкуненка повідомив, що ідентифікував ще три картини зі своєї колекції, які російські окупанти вкрали і вивезли до тимчасово окупованого Криму.

Три викрадені кертини ідентифікували на світлині з Сімферополя, на яку потрапив список викрадених робіт. Вона була зроблена 1 квітня 2023 року при підписанні так званого «договору» про зберігання вкрадених творів в Центральному музеї Тавриди. За списком вирахували ще кілька робіт, які зараз незаконно перебувають в окупованому Криму.

Серед ідентифікованих:

«Парк» (1959). Івана Гопкало (1894-1984). Папір, олівець. Це графічна робота херсонського живописця та графіка Івана Гопкала не остання ідентифікована робота художника, яка була викрадена у Херсоні.

«Париж. Бульвар Мадлен» (1967).  Михайла Чепика (1920-1972). Тонований папір, пастель. Викрадена робота українського живописця належить до відомої серії Чепика з видами Франції, яку художник створив після своїх закордонних творчих відряджень.

«Човни» (1979) українського художника жанрової картини та пейзажиста Юрія Баликова (1924-2010). Папір, пастель.

На цьому музейний квест не завершується. Ідентифікація викрадених картин триває.

Нагадаємо, під час окупації Херсона росіяни вивезли з художнього музею імені Олексія Шовкуненка та його філії у Новій Каховці близько 15 тисяч експонатів. Серед них – роботи роботи Айвазовського, Врубеля, картини та ікони XVIII-XX століть. Зафільмувати крадіжку зуміли небайдужі херсонці попри ризик убивства чи ув’язнення.

Про те, що російські окупанти взялись масово грабувати музеї та приватні колекції на Херсонщині, стало відомо торік у травні. Для полювань влаштовували цілі рейди також до помешкань місцевих краєзнавців, колекціонерів і магазинів антикваріату.

Наприкінці квітня 2022-го росіяни вивезли з музеїв Маріуполя понад 2000 експонатів. Серед них були оригінальні картини Архипа Куїнджі та Івана Айвазовського, стародавні ікони та унікальний рукописний сувій Тори, Євангеліє 1811 року, виготовлене маріупольськими греками.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *