Унаслідок підриву Каховської ГЕС загнули щонайменше 10 осіб

Анастасія Диняк

|

За попередніми даними, унаслідок підриву ГЕС загинули щонайменше 10 осіб, ще 43 вважаються зниклими. Про це повідомив очільник МВС Ігор Клименко.

Так, за попередніми даними, наразі підтверджено загибель вісьмох українців на правобережжі Дніпра на Херсонщині та ще двох – на Миколаївщині. 42 людини  вважаються зниклими безвісти, з них семеро дітей.

«Звичайно, інформація йде і з лівого берега, про загиблих. Ви знаєте, що вчора при намаганні переправитися на правий берег ворог обстріляв наших громадян і троє людей загинуло, кількох поранено. Ми відслідковуємо таку інформацію, як тільки матимемо більш достеменну інформацію щодо загиблих або поранених громадян, які залишались на островах або на лівому березі, ми її офіційно оприлюднимо», – зазначив Клименко.

На Херсонщині залишаються підтопленими 46 населених пунктів, із них: 32 (3801 будинок) – на підконтрольній Україні території, 14 – на тимчасово окупованій. Звідти евакуйовано 2743 осіб, з яких 205 дітей та 76 маломобільних осіб.

У Миколаївській області підтоплено 31 населений пункт. Евакуйовано 982 особи, серед яких 167 дітей. 2 людей загинуло.

Нагадаємо, російські війська підірвали греблю Каховської ГЕС уночі 6 червня, невдовзі вона пішла повністю під воду. У зоні затоплення опинились близько 80 населених пунктів, розпочато евакуацію.

Крім того, під час теракту у Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн нафтопродуктів, які понесло течією у Чорне море.

В «Укргідроенерго» вже заявили, що зруйнована Каховська ГЕС відновленню не підлягає. А в «Енергоатомі» наголосили, що підрив може мати негативні наслідки для ЗАЕС, адже вода з Каховського водосховища необхідна для охолодження реакторів.

Українські правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид і порушення законів війни.

Зазначимо, через підрив Каховської ГЕС майже 30% національних парків Херсонської області опинились під загрозою зникнення.

Зауважимо, лише за попередніми оцінками Міндовкілля підрив окупантами Каховської ГЕС завдав шкоди довкіллю на 55 млрд грн.

Зараз на узбережжя в Одещині викидає цілі будинки, меблі, техніку, мертвих тварин, боєприпаси і міни. В МВС кажуть, що Чорне море перетворюється на сміттєзвалище і цвинтар тварин.

Після підриву ГЕС рівень води у Каховському водосховищі впав до критичного, що спровокувало масову гибель риби.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *