ОСТАННІ НОВИНИ

Майже 30% нацпарків Херсонщини опинились під загрозою зникнення, – Міндовкілля

Наталя Дуляба

|

Через підрив Каховської ГЕС майже 30% національних парків Херсонської області опинились під загрозою зникнення. Про це повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Ситуація у нацпарках критична. Вода з Каховського водосховища зрівняла з водним дзеркалом нацпарк “Нижньодніпровський”. Продовжується обміління акваторії у нацпарках “Великий Луг” – на 4,2 м та “Кам’янська Січ” – на 6 м. Окупованим росіянами Олешківським піскам загрожує підняття ґрунтових вод», – сповістив він.

Також зараз підтоплено близько 1200 га території Кінбурнського півострова через підрив гідроелектростанції.

Наслідки обміління нацпарку «Кам’янська Січ»

За даними Міндовкілля, станом на 12 червня рівень води у Каховському водосховищі продовжує знижуватись. З нього вже витекло більше 72% або 14,395 кубометрів води.

«Екологічні інспектори, працівники нацпарків, водники та лісівники на місці екологічного лиха продовжують фіксувати докази злочинів окупантів», – додав Руслан Стрілець.

Зауважимо, лише за попередніми оцінками Міндовкілля підрив окупантами Каховської ГЕС завдав шкоди довкіллю на 55 млрд грн.

Зараз на узбережжя в Одещині викидає цілі будинки, меблі, техніку, мертвих тварин, боєприпаси і міни. В МВС кажуть, що Чорне море перетворюється на сміттєзвалище і цвинтар тварин.

Після підриву ГЕС рівень води у Каховському водосховищі впав до критичного, що спровокувало масову гибель риби.

Нагадаємо, російські війська підірвали греблю Каховської ГЕС уночі 6 червня, невдовзі вона пішла повністю під воду. У зоні затоплення опинились близько 80 населених пунктів, розпочато евакуацію.

Крім того, під час теракту у Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн нафтопродуктів, які понесло течією у Чорне море.

В «Укргідроенерго» вже заявили, що зруйнована Каховська ГЕС відновленню не підлягає. А в «Енергоатомі» наголосили, що підрив може мати негативні наслідки для ЗАЕС, адже вода з Каховського водосховища необхідна для охолодження реакторів.

Українські правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид і порушення законів війни.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *