ОСТАННІ НОВИНИ

Чехія і Словаччина сприятимуть безпеці України до її вступу в НАТО

Андрій Котенський

|

Чехія, Словаччина та Україна підписали декларацію, в якій підтвердили готовність підтримувати Київ на шляху до членства в НАТО та Європейському Союзі і сприяти безпеці України до вступу в Альянс. Про це повідомляє Європейська правда із посиланням на заступника керівника Офісу президента Ігоря Жовкву.

Президент Володимир Зеленський, президент Чехії Петр Павел та президентка Словаччини Зузана Чапутова підписали спільну декларацію, яка окреслює спільне бачення трьох країн з найважливіших питань зовнішньої політики, а також на підтримку повноправного членства України в ЄС і НАТО.

Документ, серед іншого поновлює вимогу до РФ негайно та беззастережно вивести всі свої збройні формування з території України.

Він також висловлює готовність держав до тісної співпраці з метою подальшого зміцнення обороноздатності України, посилення санкцій ЄС проти РФ та створення правової основи для використання заморожених російських активів для відбудови України.

Жовква зазначив, що Словаччина та Чехія відкрили другий десяток спільних декларацій такого типу на рівні лідерів держав-членів НАТО.

На початку тижня Естонія та Україна також домовилися координувати дії для гарантій безпеки нашої держави на шляху до членства у НАТО.

Нагадаємо, чеський президент Петр Павел під час візиту до Києва заявив, що Україна і Чехія підготували шість проєктів зі спільного виробництва зброї та боєприпасів, навчальних літаків і ремонту танків із можливістю повного здійснення виробничих робіт на українській території.

Раніше Польща, Чехія і Словаччина виступили за гарантії безпеки для України ще до членства в НАТО.

Як відомо, 30 вересня 2022 року президент Володимир Зеленський спільно з очільником Верховної Ради Русланом Стефанчуком та прем’єром Денисом Шмигалем підписали заявку України на пришвидшений вступ до НАТО.

Того ж дня генсек НАТО Єнс Столтенберг вкотре підтвердив політику «відкритих дверей» Північноатлантичного альянсу, втім наголосив, що рішення про вступ України мають прийняти одноголосно всі 30 держав-членів (+Фінляндія).

Офіційно свою підтримку Україні висловили щонайменше 9 країн-членів НАТО: Польща, Литва, Латвія, Естонія, Чехія, Словаччина, Румунія, Чорногорія й Північна Македонія. Також неофіційно вступ України до НАТО підтримала Канада, дещо обережну позицію, але все одно схвальну, мали й США.

На початку листопада 2022-го президент Володимир Зеленський заявив, що Україна почала працювати з членами НАТО щодо вступу до Альянсу.

Нещодавно президент сказав, що Україна хотіла б бачити «кроки вперед» у напрямку НАТО, а не далі чути від держав-членів Альянсу про «відчинені двері». Володимир Зеленський пропонує, аби Україна інтегрувалась до НАТО за пришвидшеною процедурою, як відбувається зі Швецією й Фінляндією.

Північноатлантичний альянс готовий бачити Україну у своїх лавах, але умовою є її перемога у розв’язаній Росією війні.

За останніми соціологічними дослідженнями, підтримка вступу України до НАТО сягнула рекорду – весною 2023 року «за» висловились 87.5% українців.

Підтримка громадськості вступу України до НАТО безпрецедентно виросла з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *