ОСТАННІ НОВИНИ

У Зеленського розповіли, про що була розмова з лідером Китаю

Наталя Дуляба

|

У середу, 26 квітня, президент України Володимир Зеленський та голова Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін провели годинну телефонну розмову. Під час неї лідери країн обговорили двосторонні відносини, окрему увагу приділили війні. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі президента.

В адміністрації українського президента розмову зі Сі Цзіньпіном описали як «продуктивну» і наголосили, що окрему увагу сторони приділили шляхам можливої взаємодії задля встановлення «справедливого і сталого миру для України».

При цьому Володимир Зеленський висловив сподівання на активну участь Китаю у зусиллях щодо відновлення миру: «Ніхто не бажає миру більше, ніж український народ. Ми – на своїй землі і боремося за наше майбутнє, реалізовуючи невід’ємне право на самооборону. Мир має бути справедливим і стійким, заснованим на принципах міжнародного права та поваги до Статуту ООН. Не може бути жодного миру через територіальні компроміси. Територіальна цілісність України має бути відновлена в межах 1991 року».

І Україна, і КНР відзначили важливість зусиль, спрямованих на встановлення миру.

Президент України виклав зміст української формули миру та поінформував про дипломатичну роботу з організації Глобального саміту миру.

Володимир Зеленський поінформував китайського очільника про ситуацію на фронті, а також окремо зупинився на руйнівних наслідках вторгнення РФ, акцентувавши на викраденні Росією 20 000 українських дітей.

Володимир Зеленський також наголосив на важливості того, щоб усі держави утримувалися від підтримки Росії у війні. Це має стосуватися військово-технічного співробітництва, у тому числі постачання зброї.

«Будь-яку підтримку, навіть часткову, Росія конвертує у продовження своєї агресії, у свою подальшу відмову від миру. Чим менше підтримки отримує Росія, тим швидше закінчиться війна і в міжнародні відносини повернеться спокій», – підкреслив президент України.

Також він говорив про безпеку на Запорізькій АЕС, яку окупували росіяни. Володимир Зеленський закликав Китай «відіграти дієву роль» у врегулюванні цього питання.

Обидві сторони висловились за необхідність належної імплементації та продовження дії Чорноморської зернової ініціативи.

Крім того, Володимир Зеленський підтвердив незмінність позиції України щодо дотримання політики «одного Китаю» та подякував голові КНР за підтримку Китаєм незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України, а також за надану гуманітарну допомогу.

Наостанок лідери України та Китаю домовилися підтримувати регулярний діалог.

Нагадаємо, в першу річницю російського вторгнення в Україну КНР запропонувала свій так званий «мирний план», опублікувавши на сайті свого МЗС «Позицію Китаю щодо політичного врегулювання кризи в Україні».

Після зустрічі з Владіміром Путіним у Москві в середині березня Сі Цзіньпін заявив, що планує поговорити і з президентом України Володимиром Зеленським, проте не уточнив, коли саме це може статись.

Сам Володимир Зеленський публічно говорив, що був би не проти зустрічі з лідером Китаю Сі Цзіньпіном, а згодом запросив главу КНР в Україну.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *