ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський запрошує Сі Цзіньпіна в Україну

Ольга Денисяка

|

Президент України Володимир Зеленський заявив, що запрошує в Україну главу Китаю Сі Цзіньпіна. Про це він повідомив в інтерв’ю Associated Press.

В інтерв’ю AP Зеленський запросив в Україну стратегічно важливого лідера, який ще не приїжджав в Україну (від початку повномасштабного вторгнення, – ред.), – голову Китаю Сі Цзіньпіна.

Президент України зауважив, що спілкувався з Сі до початку повномасштабної війни. Але протягом понад року повномасштабного вторгнення Росії контактів із лідером Китаю не було.

«Ми готові бачити його тут. Я хочу поговорити з ним. Я спілкувався з ним до повномасштабної війни. Але за весь цей рік ні», – сказав він.

Відповідаючи на запитання, чи прийме Сі Цзіньпін запрошення від Зеленського — чи воно було офіційно продовжене — речниця МЗС Китаю Мао Нін відповіла журналістам, що не має жодної інформації. Вона сказала, що Пекін підтримує «комунікацію з усіма зацікавленими сторонами, включаючи Україну».

Нагадаємо, в першу річницю російського вторгнення в Україну КНР запропонувала свій так званий «мирний план», опублікувавши на сайті свого МЗС «Позицію Китаю щодо політичного врегулювання кризи в Україні».

Після зустрічі з Владіміром Путіним у Москві Сі Цзіньпін заявив,що планує поговорити і з президентом України Володимиром Зеленським. Перемовини відбуватимуться в онлайн-режимі.

Нещодавно Володимир Зеленський публічно говорив, що був би не проти зустрічі з лідером Китаю Сі Цзіньпіном.

Щодо можливості надання Росії летальної зброї офіційний Пекін заперечував такі наміри Китаю. До думки, що КНР не наважиться дати РФ зброю, схиляється й голова української розвідки Кирило Буданов.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *