ОСТАННІ НОВИНИ

Гетманцев обслуговував друга Януковича, а його мати мала бізнес у Криму після окупації

Андрій Котенський

|

Голова податкового комітету Верховної Ради України Данило Гетманцев обслуговував родинні компанії друга Януковича та ексголови «Укравтодору» Володимира Демішкана, не задекларував родинну компанію у Франції, а його мати мала бізнес в окупованому Криму після 2014 року. Про це йдеться у розслідуванні Bihus Info.

«За його головування особливе місце під сонцем УАД отримали компанії “Дор-Строй” і “Юнікобуд”, що разом “натендерили” близько 1,5 мільярда. А бувало й таке, що контракти на десятки мільйонів дарувалися взагалі без тендеру. Чому? Бо співзасновницею обох компаній була дружина Демішкана.

Пізніше ці компанії почали переоформлювати та розширювати, створюючи «матрьошки» в Британії та на Кіпрі. Звісно, журналісти вже тоді говорили про корупційні схеми. У 2012 році виявилося, що інтереси двох британських контор представляв особисто Гетманцев. А довіреність йому була видана ще у 2010 році. Також у жовтні 2010 року компанія Гетманцева Jurimex отримала контракт на юридичне обслуговування всього «Укравтодору», – з’ясували журналісти.

Після Революції Гідності 2014 року Демішкан утік до РФ та отримав російський паспорт. Натомість директоркою двох британських фірм стає майже 90-річна двоюрідна бабуся Гетманцева Валентина Лупандіна.

«У 2015 році вона виводить компанії з «Дор-Строя». Основна частка компанії переходить на українське ТОВ «Трейдінг Північ», записане на юристку Jurimex. Так минає декілька років. За цей час «Дор-Строй» «натендерить» ще 150 мільйонів та вперто не платитиме податки», – підкреслюють журналісти.

Приєднавшись до команди Володимира Зеленського у 2019 році, Гетманцев задекларував бізнес матері – Олени Гетманцевої – та її активи – нерухомість і автомобілі. Розслідувачі звертають увагу, що мама нардепа – засновниця одного з найвідоміших в Україні туроператорів TPG.

Зазначається, що TPG указано в декларації Гетманцева. Кіпрську TPG записано на іншу кіпрську компанію – Dunkley Marketing LTD, яка безпосередньо належить матері Гетманцева. Dunkley Marketing LTD у декларації не вказали.

Журналісти також звертають увагу, що з кінця 2000-х років Jurimex обслуговував готельний комплекс «Ріпаріо» (за радянських часів – ПАТ “Прибережний”) під Ялтою. За даними розслідувачів, його власниками стали родичі тодішнього заступника генпрокурора Віктора Кудрявцева і його тестя, екссудді Верховного Суду Віктора Кононенка.

У матеріалі йдеться, що згодом комплекс оформили на британську компанію, сліди якої ведуть на Кіпр – до компанії, яку раніше використовували, щоб приховати родинний сімейний бізнес Демішкана.

Бізнес фактично визнав юрисдикцію РФ і почав сплачувати податки у бюджет РФ. Дві компанії, на яких зареєстровано два будинки й нежитлові приміщення, теж починають сплачувати податки окупантам, міноритарну частку компаній мав Гетманцев, кажуть розслідувачі.

Сам Гетманцев заявив, що Jurimex припинив супроводжувати компанії, які залишилися у Криму. Але, як з’ясували розслідувачі, юридичний супровід «Прибережного» у 2022 році продовжував вести Дмитро Махаринський – керівник представництва Jurimex у Криму до 2014 року.

Також у матеріалі йдеться, що Махаринський веде справи російського клона однієї з фірм Олени Гетманцевої, яка займається орендним бізнесом.

Сам Гетманцев у коментарі журналістам, що приміщення наразі втрачене і повернеться після деокупації Криму.

За даними Економічної правди, після виходу матеріалу нардеп прокоментував розслідування.

«Журналісти зробили сюжет про події більш ніж 10-річної давнини, тобто задовго до оцієї всієї політики. Події, які стосувались не мене безпосередньо – частково клієнтів, яких вела юридична фірма, в якій я тоді працював.

Частково бізнесу моєї мами, яким я, звісно, не займався. Частково бізнесу клієнтів, до якого я навіть найменшого відношення не мав», – написав Гетманцев.

Коментуючи факти про співпрацю з «Укравтодором», він заявив, що «наша фірма Юрімекс дійсно намагалась увійти в коло компаній, які співпрацювали з Укравтодором».

«Враховуючи такий стан справ та публічний резонанс з деякими діями клієнта, ми врешті-решт самостійно вийшли з цього проекту. Я попросив Юрімекс, щоб надали цифри. Вони кажуть, що за декілька років співпраці загальна сума яку отримала компанія, становила лише 407 тисячі гривень», – стверджує нардеп.

При цьому він наголошує, що «Юрімекс» не продовжує надвати послуги в окупованому Криму.

«Зараз Юрімекс стверджує, що у них немає проектів в АРК. Дійсно, раніше у нас був юрист безпосередньо в Криму. Але він був звільнений у травні 2014-го, коли ми остаточно вийшли зі всіх проектів в АРК… Моя мама дійсно активно займалась бізнесом з початку 90-х. Як справедливо вказано в сюжеті, вона побудувала успішний і досить крупний міжнародний бізнес задовго до початку моєї політичної кар’єри. У неї дійсно були активи в АРК. Але після 2014 року ці активи – просто папка з документами. Доступу до них був втрачений з відомих причин. Після початку окупації ні я, ні моя родина в Криму не були. Я припускаю, що майно могли “націоналізувати”, “переоформити” – нічому не здивуюсь. Але точно ні я, ні моя родина до цього не має жодного відношення», – додав Гетманцев.

Коментуючи факти про ймовірне недеккларування компанії матері, депутат заявив, що не веде з нею спільне господарство, «тому в цілому мав повне право не відображати її у декларації, як до речі, мені радили юристи».

«Але як чесний політик вважав необхідним добровільно вказати те, що знав. І дякую, про це також вказано в сюжеті.

Друге, – я відобразив всі активи моєї матері, які були мені відомі, або відомості про які я зумів знайти. У мене не було жодного сенсу приймати рішення декларувати майно моєї матері, але при цьому свідомо не вказувати якісь з її активів», – резюмував він.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *