ОСТАННІ НОВИНИ

Окупанти готують план евакуації з ЗАЕС, – партизани

Наталя Дуляба

|

Російські окупанти готують попередній план евакуації працівників «Росатому» із захопленої Запорізької АЕС в Енергодарі. Про це Львівському порталу повідомили в Центрі національного спротиву.

«Колаборантів та звезених працівників “Росатому” на станцію попередили, що незабаром може початись примусова евакуація, тому вони мають надати список родичів та бути готовими виїхати за першим сигналом», – вказано у повідомленні.

У русі національного спротиву також додають, що російські окупанти продовжують викрадати працівників ЗАЕС для «профілактичних бесід» у катівнях, аби ті брали паспорти РФ. При цьому ворог уже створив «кишенькову» профспілку, до якої примусово мають приєднатись всі працівники станції, а для вступу необхідно отримати паспорт ворога. Всіх незгодних вивозять та катують.

Нагадаємо, що в березні Генштаб заявляв, що на ЗАЕС окупантам катастрофічно бракує кваліфікованого персоналу, тому вони працевлаштовують людей без відповідної освіти та стажу. А привезених працівників «Росатому» не відпускають у РФ, незважаючи на закінчення терміну дії контракту.

За даними«Енергоатома» станом на жовтень 2022 року із 6700 працівників Запорізької АЕС, які залишилися працювати на захопленій росіянами станції, близько ста осіб підписали контракти з «Росатомом». Більшість із них зробила це під примусом. Ще 4300 проукраїнських працівників Запорізької АЕС виїхали на підконтрольну Україні територію.

Передісторія

Запорізька АЕС є найбільшою атомною електростанцією в Європі. Її російські окупанти захопили ще на початку березня 2022 року. Відтоді об’єкт перебуває виключно під контролем військ РФ.

Рашисти неодноразово обстрілювати територію АЕС, виникала загроза викиду радіоактивних речовин, а в енергоблоки вони звозили свою військову техніку та боєприпаси, що було фактичним мінуванням.

Також керівництво збройних сил Росії відверто шантажувало Україну і світ підривом Запорізької АЕС, а потім –зупиненням роботи станції.

На початку жовтня 2022-го президент РФ Владімір Путін привласнив ЗАЕС. У «Енергоатомі» назвали цей указ російського диктатора «нікчемним, абсурдним та неадекватним», як решту заяв щодо станції.

Додамо, що за останніми підрахунками «Енергоатома», збитки від окупації росіянами ЗАЕС вже перевалили за 28 млрд грн.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *