ОСТАННІ НОВИНИ

Генсек НАТО не виключив, що країни-члени дадуть Україні західні винищувачі

Наталя Дуляба

|

Генсек НАТО Єнс Столтенберг не виключив, що союзники зважаться на надання Україні західних винищувачів. Про це він сказав в інтерв’ю Guardian, пише Європейська правда.

Глава НАТО не виключив, що країни-члени підуть далі у постачанні зброї і надішлють Україні F-16 або інші західні літаки після емоційного заклику президента Володимира Зеленського щодо «крил для свободи» в лютому.

«Ми повинні продовжувати розглядати потребу в більших можливостях», – сказав Столтенберг, підкресливши, що, незважаючи на початкову очевидну відмову президента США Джо Байдена надати винищувачі американського виробництва, «не було прийнято жодних рішень щодо F-16».

Як повідомляв Львівський портал, надати українським військовим сучасні винищувачі закликала президентка Європарламенту Роберта Метсола, а потім і сам Європейський парламент ухвалив відповідну резолюцію. Втім наразі консенсусу щодо посилення української авіації західними літаками немає.

На думку Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, винищувачі F-16 дозволять посилити протиповітряну оборону України. Цю тему він піднімав під час розмови з Головою об’єднаного комітету начальників штабів США Марком Міллі наприкінці лютого.

У США наразі відкидають можливість передачі Україні F-16. Хоча сама компанія-виробник вже заявила, що надасть винищувачі тим країнам, які віддадуть свої літаки Україні.

Не виключала поставки Україні винищувачів Франція, але не уточняла, яких саме.

Зі свого боку Польща заявила, що готова дати ЗСУ чотири винищувачі МіГ-29, це може статися вже у квітні. До поляків долучається і Словаччина, яка надасть Україні 13 літаків цього ж типу.

Нещодавно також стало відомо, що в США група сенаторів від обох партій тисне на Пентагон щодо передачі Україні F-16.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *