ОСТАННІ НОВИНИ

Сенатори обох партій тиснуть на Пентагон щодо надання Україні F-16, – ЗМІ

Наталя Дуляба

|

Група сенаторів від обох партій США вимагає від Пентагону додаткової інформації про те, що буде потрібно для відправлення літаків F-16 в Україну. Про це з посиланням Politico повідомляє Укрінформ.

«Після розмови з американськими, українськими та іноземними лідерами, які працюють на підтримку України, на Мюнхенській безпековій конференції минулого місяця ми вважаємо, що Сполученим Штатам необхідно ретельно розглянути можливість надання Україні літаків F-16», – написали сенатори.

Запит надійшов 14 березня у листі до міністра оборони США Ллойда Остіна від восьми сенаторів, оскільки найвищі посадовці адміністрації країни, зокрема і Джо Байден, відхиляли заклики обох партій щодо відправки в Україну винищувачів американського виробництва.

Сенатори зазначають, що російсько-українська війна «зараз перебуває на критичному етапі» і додали, що винищувачі F-16 можуть надати Україні перевагу.

Вони попросили Остіна надати до кінця тижня оцінки низки факторів, які необхідні для успішної передачі літаків Україні.

У лист до міністра оборони США було включено питання щодо пріоритетності, яку українські посадовці надають винищувачам у своїх запитах на озброєння, та щодо процедури отримання F-16 щойно виготовлених чи із запасів, якщо вона буде схвалена.

Сенатори також запитали про оцінку військових щодо впливу F-16 на хід війни та поцікавилися, як швидко можна навчити українських пілотів керувати літаками.

Як повідомляв Львівський портал, надати українським військовим сучасні винищувачі закликала президентка Європарламенту Роберта Метсола, а потім і сам Європейський парламент ухвалив відповідну резолюцію. Втім наразі консенсусу щодо посилення української авіації західними літаками немає.

На думку Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, винищувачі F-16 дозволять посилити протиповітряну оборону України. Цю тему він піднімав під час розмови з Головою об’єднаного комітету начальників штабів США Марком Міллі наприкінці лютого.

У США наразі відкидають можливість передачі Україні F-16. Хоча сама компанія-виробник вже заявила, що надасть винищувачі тим країнам, які віддадуть свої літаки Україні.

Не виключала поставки Україні винищувачів Франція, але ніхто не уточняв, яких саме. Згодом Польща оголосила, що розглядає можливість передачі Україні своїх винищувачів МіГ-29, а також готова приєднатися до коаліції щодо надання винищувачів F-16, якщо така буде.

Нещодавно прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що українські Повітряні Сили можуть отримати МіГи у квітні. Можливість передання Україні цих винищувачів розглядає також Словаччина.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *