ОСТАННІ НОВИНИ

Польща передасть Україні 4 літаки МіГ-29

Ольга Денисяка

|

Президент Польщі Анджей Дуда анонсував передачу найближчими днями чотирьох МіГ-29 Україні. Про це він сказав на пресконференції з президентом Чехії у четвер, повідомляє Європейська правда з посиланням на rp.pl.

«Найближчими днями ми передаємо Україні чотири літаки в повному робочому стані. Решту літаків обслуговують і готують», – сказав Дуда, не назвавши точну кількість літаків МіГ-29, які Польща надасть Україні.

Дуда сказав, що рішення про передачу літаків було ухвалене на рівні державних органів влади.

«Можна з упевненістю сказати, що ми буквально в цей момент відправляємо ці МіГи в Україну. У нас на сьогодні ще є десяток таких МіГів. Це МіГи, які ми отримали на початку 1990-х років», – зазначив польський президент.

Він підкреслив, що на озброєнні польської армії ці літаки замінять FA-50 з Південної Кореї, перші з яких очікуються до кінця року. А потім до них приєднаються ескадрильї літаків F-35.

Це вперше після початку повномасштабного вторгнення РФ західна держава відкрито оголосила про передачу Україні бойових літаків. Україна прагне отримати від своїх партнерів літаки західного зразка, та поки безуспішно.

Як писав Львівський портал, нещодавно керівник Офісу президента Андрій Єрмак говорив, що Польща готова передати Україні F-16, але у координації з НАТО. Таку думку згодом підтвердив і сам польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький.

Згодом президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна розглядає можливість передачі Україні своїх винищувачів МіГ-29 та приєднається до коаліції щодо надання Україні винищувачів F-16, якщо така буде.

Разом із тим відомо, що компанія-виробник F-16 заявила, що надасть винищувачі тим країнам, які віддадуть свої літаки Україні.

Надати українським військовим сучасні винищувачі закликала президентка Європарламенту Роберта Метсола, а потім і сам Європейський парламент ухвалив відповідну резолюцію.

У США наразі відкидають можливість передачі Україні F-16. А Франція навпаки каже, що не виключає поставки винищувачів Україні, але не уточняє, яких саме.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *