ОСТАННІ НОВИНИ

В ЗСУ почали тестувати першу жіночу форму

Наталя Дуляба

|

Першу партію польової форми й білизни, пошитої спеціально під особливості жіночої форми, вже відправили на тестування у кілька бригад. В подальшому військовослужбовицям обіцяють окреме взуття, бронежилети та форму для вагітних. Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков на своїй сторінці у Facebook.

Станом на грудень в українській армії є орієнтовно 60 тисяч жінок: 41 тисяча перебуває на військовій службі, ще 19 тисяч є цивільними, які працюють на потреби ЗСУ. Щодо жінок, які безпосередньо воюють на фронті, то таких є близько 5 тисяч.

За рівнем замученості жінок до армії Україна має демонструє один із найвищих показників серед країн-членів НАТО. Втім у ЗСУ військовослужбовицям досі видають чоловічу форму й чоловічу спідню білизну, їм бракує взуття менших розмірів та бронежилетів з урахуванням особливостей жіночої фігури.

Волонтери влітку анонсували створення першої уніфікованої форми для жінок у межах проєкту Arm women now.

За словами Олексія Резнікова, кілька місяців поспіль Міноборони спільно з волонтерами й фахівцями вивчали досвід інших армій та їхні стандарти щодо форми для жінок. І тепер першу партію новоствореної форми та білизни вже відправили на тестування у декілька бригад.

«Спільно з волонтерами виготовлено два варіанти костюма та спідньої білизни для військовослужбовиць, які вони протестують у військових частинах. Також під час експериментального носіння буде досліджено існуючу модель польового костюму, його розукомплектують і видадуть захисницям кітель та штани різної розмірної сітки. Після тестування форми, після отримання зауважень і побажань військовослужбовиць виробник доопрацює екземпляри», – пояснив міністр оборони.

Водночас у січні Міністерство оборони збирається взятись за введення окремого типу черевиків з високими берцями для військовослужбовиць, а також бронежилетів.

Зауважимо, що бронежилет, створений спеціально під особливості жіночого тіла, розробив український виробник ще наприкінці 2021 року. Дотепер зразок проходить цикл випробувань, після завершення якого теж піде у військо.

«Окремо має стояти питання забезпечення формою вагітних. Тут, на жаль, є проґалини, ми повинні над цим працювати. Така форма вже передбачена, наприклад, для військовослужбовиць в Німеччині. Минулого року комбінезони для вагітних почали тестувати в армії США. Знаю, що в Україні волонтери і тут не були осторонь – читав про відшиту форму для вагітних одній з військовослужбовиць. Я певен, що поруч з відшивом звичайної жіночої польової форми, ми маємо взяти в роботу і питання пошиву форми для вагітних», – додав Олексій Резніков.

Нагадаємо, з 2017 року жінки отримали доступ майже до всіх бойових та офіцерських посад, тож сьогодні парамедики, артилеристки, снайперки, розвідниці, командирки рот і взводів виконують свій військовий обовʼязок на передовій та в тилу нарівні з чоловіками.

З 1 жовтня 2022 року жінки від 18 до 60 років певних спеціальностей мали б стати в Україні на військовий облік. Втім Верховна Рада зробила цей процес добровільним, за винятком жінок-медиків.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *