ОСТАННІ НОВИНИ

Вже офіційно: військовий облік жінок в Україні зробили добровільним

Наталя Дуляба

|

Верховна Рада прийняла в цілому закон, яким в Україні зробили добровільним військовий облік жінок окремих професій. Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк у своєму Telegram.

Законопроєкт №6482 в цілому підтримали 297 народних депутатів. Він передбачає, що українки певної професії/спеціальності, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, можуть стати на військовий облік лише добровільно.

Разом із тим обов’язкове взяття на військовий облік в Україні зберегли за жінками-медиками.

Нагадаємо, 1 жовтня 2022 року жінки від 18 до 60 років певних спеціальностей мали б стати в Україні на військовий облік. Ще торік Міноборони напрацювало широкий перелік професій, які можуть бути необхідними українській армії, серед них є, зокрема, журналісти, кухарі, бухгалтери, діловоди, юристи та інші.

Втім у Міністерстві оборони наголошували, що наразі йдеться про добровільне взяття на військовий облік жінок. Незважаючи на воєнний стан, в Україні наразі немає гострої потреби суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку. Серед спеціальностей, яких потребують Збройні Сили, є медики, радіотехніки, фахівці харчових технологій.

Через військовий облік українок мережею ширилось чимало фейків та дезінформації, тому Міноборони неодноразово закликало громадян не панікувати і не поширювати неправдиві дані.

На початку вересня у Міноборони заявили, що взяття на військовий облік жінок певних професій відтермінували до 1 жовтня 2023 року, а за цей час Верховна Рада України має внести зміни до законодавства, аби зробити цей процес добровільним, а не обов’язковим.

Додамо, що загалом станом на кінець липня у лавах ЗСУ служили понад 50 тисяч жінок. 38 тисяч із них безпосередньо служать в армії, решта – обіймає цивільні посади. У співвідношенні це один із найвищих показників серед країн-членів НАТО.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії до української армії за власним бажанням вступили близько 1000 жінок.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *