ОСТАННІ НОВИНИ

На фронті в Україні воюють 5000 жінок, – Резніков

Наталя Дуляба

|

У Збройних Силах України служить 41 тисяча жінок, безпосередню участь у бойових діях беруть близько 5 тисяч. Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков на своїй сторінці у Facebook.

Так, якщо у 2021 році у лавах ЗСУ було близько 30 тисяч жінок, то з початком повномасштабного вторгнення Росії військовослужбовиць стало ще більше.

Станом на грудень в українській армії працюють орієнтовно 60 тисяч жінок: 41 тисяча перебуває на військовій службі, ще 19 тисяч є цивільними, які працюють на потреби ЗСУ. Щодо жінок, які безпосередньо воюють на фронті, то таких є близько 5 тисяч.

Зазначимо, що така кількість військовослужбовиць є одним із найвищих показників серед країн-членів НАТО. Так, 17% в армії США становлять саме жінки, Великої Британії – 11%, Польщі – 7%, Данії – 8%, Естонії – 10%. Відсоток жінок у лавах ЗСУ сягає 9%.

Незважаючи на високий показник військовослужбовиць, в Збройних Силах України жінкам досі видають чоловічу форму й чоловічу спідню білизну, їм бракує взуття менших розмірів та бронежилетів з урахуванням особливостей жіночої фігури. Волонтери влітку анонсували створення уніфікованої форми для жінок.

Олексій Резніков заявив, що перші партії жіночої польової форми та спідньої білизни вже відправили кільком бригадам для тестування. Поносивши їх, військовослужбовиці дадуть свої зауваження, аби виробник міг доопрацювати.

Зі січня Міноборони планує взятись за введення окремого типу черевиків з високими берцями для жінок у ЗСУ, а також розробити форму для вагітних військовослужбовиць.

«Українські жінки є сміливі й фахові. Українські жінки – це про незламність, про силу і характер. Вони незалежні, як і наша держава.  Снайперки, артилеристки, танкістки… Вони без страху боронять нашу землю і знищують ворога. Жінки в медичних силах надають допомогу нашим воїнам на передовій під ворожими обстрілами. Тож захист України від окупанта-терориста – справа не лише чоловіків. Жінки пліч-о-пліч з побратимами боронять нашу країну і наших людей. А ми маємо зробити усе, аби їм було зручно і комфортно», – запевнив міністр оборони України.

Нагадаємо, з 2017 року жінки отримали доступ до майже всіх бойових та офіцерських посад, тож сьогодні парамедики, артилеристки, снайперки, розвідниці, командирки рот і взводів виконують свій військовий обовʼязок на передовій та в тилу нарівні з чоловіками.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *