ОСТАННІ НОВИНИ

Верховна Рада виконала всі рекомендації для старту переговорів щодо вступу до ЄС, — Стефанчук

Наталя Дуляба

|

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що парламент свого боку вже виконав рекомендації Єврокомісії для того, аби розпочати перемовини щодо вступу до Євросоюзу. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі уряду.

Так, 13 грудня Верховна Рада прийняла низку законів, необхідних для виконання семи рекомендацій Єврокомісії і, відповідно, задля старту перемовин про вступ до ЄС, відзначив Руслан Стефанчук.

Він нагадав, що ці рекомендації були надані Україні разом із отриманням у червні кандидата на членство в ЄС. Частина з них – це зона відповідальності ВРУ.

«Можна з упевненістю сказати, що Верховна Рада України виконала свою частину роботи та прийняла усі необхідні системні законопроєкти для виконання рекомендацій Єврокомісії», – запевнив Руслан Стефанчук.

Закони та рішення, які були потрібні Україні як кандидату на вступ до Європейського Союзу та ухвалені парламентом за останні майже шість місяців від отримання цього статусу:

  1. Реформа Конституційного суду: Верховна Рада України ухвалила в цілому Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України на конкурсних засадах».
  2. Узгодження аудіовізуального законодавства з європейським: Верховна Рада України ухвалила в цілому Закон «Про медіа».
  3. Удосконалення законодавства про нацменшини: Верховна Рада України ухвалила Закон «Про національні меншини (спільноти)».
  4. Боротьба з відмиванням коштів, зокрема, Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення порядку інформації, необхідної для проведення фінансового моніторингу»; Закон «Про ратифікацію Додаткового протоколу до Конвенції Ради Європи про запобігання тероризму»; Закон «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» щодо захисту фінансової системи України від держави, яка здійснює збройну агресію проти України, та адаптації законодавства до окремих стандартів FATF і вимог Директиви ЄС 2018/843».
  5. Продовження судової реформи: Верховна Рада України обрала за своєю квотою членами Вищої ради правосуддя двох кандидатів.

Нагадаємо, 23 червня Україна офіційно стала кандидатом у члени ЄС.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна планує до кінця 2022 року виконати всі сім умов Європейської комісії при наданні статусу кандидата та перейти до переговорного процесу щодо членства в ЄС.

При цьому Україна має амбітну мету – стати повноправним членом Європейського Союзу вона хоче через два роки, тобто до 2025 року.

Водночас представниця Єврокомісії пояснювала, що переговори про вступ до ЄС де-факто є не перемовинами, а процесом адаптації країни-кандидата до європейських правил, у якому кожен крок на наступний етап потребує згоди усіх країн-членів. Сам процес вона описує як «марафон з великою кількістю блокпостів», відтак застерігала українців від очікувань, що усе може відбуватися швидко.

За останніми соцопитуваннями, проведеними у жовтні, вступ України до Євросоюзу підтримують 86% громадян.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *