ОСТАННІ НОВИНИ

СБУ прийшла до Мукачівської єпархії УПЦ МП

Наталя Дуляба

|

Спецслужби разом із правоохоронцями проводять обшуки на території одного з монастирів Мукачівської єпархії УПЦ (МП) на Закарпатті. Про це Львівському порталу повідомили у Службі безпеки України.

За участю представників церкви правоохоронці на території та в приміщеннях монастиря перевіряють, чи немає заборонених до обігу предметів; з’ясовують, чи не причетні присутні там особи до протиправної діяльності на шкоду державному суверенітету України.

Усі заходи відбуваються у межах чинного законодавства для протидії підривній діяльності російських спецслужб в Україні.

«Усі дії проходять для перевірки даних про наміри використання єпархії як осередку “руского міра”; недопущення використання приміщень УПЦ для переховування громадян країни-агресора, зберігання заборонених предметів; вбереження населення від провокацій і терористичних актів», – кажуть в СБУ.

Нагадаємо, рано-вранці 22 листопада СБУ прийшла з обшуками до московських попів у Києво-Печерську Лавру, потім – в осередки УПЦ МП на Рівненщині та Буковині, згодом – на Прикарпатті і Тернопільщині.

Під час обшуків у столиці і Рівненській області правоохоронці виявили пропагандистську літературу, мільйони готівки та «сумнівних» громадян РФ.

У московських попів на Франківщині й Тернопільщині знайшли купу пропагандистської літератури, яка заперечує існування України як суверенної держави, її мови та самого права на державність. Також спецслужби натрапили на шеврон «великого войска Донского» – незаконного збройного формування, яке у 2014 році допомогло рашистам окупувати частину Донецької та Луганської областей.

Всі ці знахідки стали підставою для відкриття двох кримінальних проваджень за ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) ККУ.

По-особливому відзначилась московська церква на Буковині. Крім російського громадянства у керівництва та купи методичок із Кремля, секретаря Чернівецької єпархії УПЦ МП Архімандрита Никиту застали в ліжку з 17-річним хлопцем.

Що цьому передувало

Нещодавно Києво-Печерська Лавра потрапила у скандал. 12 листопада тут під час богослужіння співали пісень із пропагандистськими тезами та вихвалянням руского міра: «Звон плывёт, плывёт над Россиею, пробуждается матушка-Русь».

На цей інцидент, який відразу набув значного резонансу у суспільстві, відреагувала СБУ і запевнила, що не допустить проявів руского міра, які шкодять безпеці та інтересам України.

Згодом було відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників) ККУ.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *