ОСТАННІ НОВИНИ

Що знайшли під час обшуків в УПЦ Московського патріархату

Наталя Дуляба

|

Під час обшуків у Києво-Печерській Лаврі в Києві та у храмах УПЦ МП на Рівненщині правоохоронці виявили пропагандистську літературу, мільйони готівки та «сумнівних» громадян РФ. Про це Львівському порталу повідомили у Службі безпеки України.

Спецслужби разом із поліцією завершили контррозвідувальні (безпекові) заходи, які проводили на територіях Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у Києві, Корецького Свято-Троїцького монастиря та у приміщеннях Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ Московського патріархату на Рівненщині.

Загалом перевірено більше 350 церковних споруд і 850 осіб.

Більше пів сотні людей пройшли поглиблені контррозвідувальні опитування, у тому числі з використанням поліграфа. Серед них були не лише громадяни України, а й іноземці, зокрема громадяни РФ, що перебували на території святинь.

При перевірці документів деякі з цих росіян надали паспорти та військові квитки СРСР, взагалі не мали оригіналів документів, а лише їхні копії, або ж мали паспорти громадян України з ознаками підробки чи пошкодження. Наразі щодо них проводять поглиблену перевірку.

Натисніть на зображення для збільшення

«Також на території Києво-Печерської Лаври перебував 32-річний громадянин України. Він може бути причетний до протиправної діяльності в нашій країні проросійського інформаційного агентства «Антван». При цьому він є довіреною особою власника однойменної російської компанії ANTVAN GROUP – громадянина РФ Орлова О.В., який володів в Україні низкою земельних ділянок і закладів громадського харчування. Наразі це майно заарештовано у межах кримінального провадження», – кажуть в СБУ.

Крім того, у ході безпекових заходів виявлено:

  • проросійську літературу, яку використовують під час навчання у семінарії та приходських школах, у тому числі для пропаганди руского міра;
  • більше 2 млн грн готівкою, понад 100 тисяч доларів та декілька тисяч російських рублів.

Усі матеріали передадуть на відповідні експертні дослідження.

Нагадаємо, всі обшуки у приміщеннях УПЦ МП в Києві та на Рівненщині спецслужби проводили задля протидії підривній діяльності російських спецслужб в Україні, недопущення використання релігійних громад як осередку руского міра. Також під час заходів мали перевірити, чи не переховують у монастирях і храмах диверсійно-розвідувальні групи, іноземців, чи не зберігають там зброю.

Нещодавно Києво-Печерська Лавра потрапила у скандал. 12 листопада тут під час богослужіння співали пісень із пропагандистськими тезами та вихвалянням руского міра. Це стало відомо після того, як у соцмережах опублікували відповідне відео з церкви. На ньому чутно, як там співають: «Звон плывёт, плывёт над Россиею, пробуждается матушка-Русь».

На цей інцидент, який відразу набув значного резонансу у суспільстві, відреагувала СБУ і запевнила, що не допустить проявів руского міра, які шкодять безпеці та інтересам України.

Згодом було відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників).

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *