ОСТАННІ НОВИНИ

СБУ прийшла до московських попів на Рівненщині

Наталя Дуляба

|

Паралельно з Києво-Печерською Лаврою спецслужби проводять обшуки й на території Корецького Свято-Троїцького монастиря та приміщень Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ Московського патріархату. Про це Львівському порталу повідомили в управлінні СБУ у Рівненській області.

Так, на Рівненщині СБУ спільно з поліцією і Нацгвардією проводять контррозвідувальні (безпекові) заходи на території Корецького Свято-Троїцького монастиря (м. Корець), жіночого монастиря на честь Волинської ікони Божої Матері (с. Серники Зарічненського району) та на території приміщень Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ Московського патріархату.

Таким чином правоохоронні органи хочуть протидіяти підривній діяльності російських спецслужб в Україні, адже із повномасштабною війною РФ зростає ризик «вчинення терористичних актів, диверсій, захоплення заручників, особливо в місцях великого скупчення громадян».

«Заходи проводяться для недопущення використання релігійних громад в якості осередку «русского міра»; перевірки даних про використання приміщень монастирів для переховування диверсійно-розвідувальних груп, іноземних громадян, зберігання зброї тощо; вбереження населення від провокацій і терористичних актів», – кажуть в СБУ.

Територію та приміщення святині правоохоронці обшукують на заборонені до обігу предмети, перевіряють осіб із УПЦ МП на причетність до протиправної діяльності на шкоду державному суверенітету України. Всі ці заходи відбуваються за безпосередньої участі представників церкви.

Як наголошують в СБУ, всі дії відбуваються в межах чинного законодавства.

Нагадаємо, вранці 22 листопада також стало відомо, що СБУ разом із правоохоронцями прийшла із обшуками у Києво-Печерську Лавру (УПЦ МП), щоб перевірити, чи не переховують там ДРГ, зброю, а також використання святині як проросійського пропагандистського ресурсу.

Нещодавно Києво-Печерська Лавра потрапила у скандал. 12 листопада тут під час богослужіння співали пісень із пропагандистськими тезами та вихвалянням руского міра. Це стало відомо після того, як у соцмережах опублікували відповідне відео з церкви. На ньому чутно, як там співають: «Звон плывёт, плывёт над Россиею, пробуждается матушка-Русь».

На цей інцидент, який відразу набув значного резонансу у суспільстві, відреагувала СБУ і запевнила, що не допустить проявів руского міра, які шкодять безпеці та інтересам України.

Згодом було відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників).

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *