ОСТАННІ НОВИНИ

Через вихваляння руского міра у Києво-Печерській Лаврі відкрили кримінал

Наталя Дуляба

|

Правоохоронці прозвітували, що вже відкрили кримінальне провадження після того, як в одному з храмів Києво-Печерської Лаври співали пісень, що вихваляють рускій мір. Про це Львівському порталу повідомили у Службі безпеки України.

Кримінальне провадження відкрили за ч.1 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників). Наразі триває слідство та низка експертиз.

Йдеться про випадок, який зафіксували в одному з храмів Києво-Печерської Лаври 12 листопада. Тут під час богослужіння співали пісень із пропагандистськими тезами та вихвалянням руского міра. Це стало відомо після того, як у соцмережах опублікували відповідне відео з церкви. На ньому чутно, як там співають: «Звон плывёт, плывёт над Россиею, пробуждается матушка-Русь».

На цей інцидент, який відразу набув значного резонансу у суспільстві, відреагувала СБУ і запевнила, що не допустить проявів руского міра, які шкодять безпеці та інтересам України.

Нагадаємо, в Києво-Печерській Лаврі діє УПЦ Московського патріархату. Навесні українці створили петицію, у якій вимагали віддати святиню у підпорядкування Православної церкви України.

На це президент Володимир Зеленський уникнув конкретної відповіді, а лише відповів, що УПЦ МП знаходиться у Лаврі на підставі укладеного договору із Кабміном.

Додамо, що через повномасштабну війну, яку почала Росія, в Україні суттєво змінилася думка щодо церкви Московського патріархату. Станом на початок квітня половина українців вважала, що її таки потрібно заборонити.

Окремі українські міста почали самі забороняти діяльність УПЦ МП на своїй території. Одним із перших таких рішень прийняв Конотоп, потім естафету перейняли Бровари, на Львівщині – Борислав, Стрий, Львів.

Загалом в Україні діють близько 12 тисяч парафій Московського патріархату.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *