ОСТАННІ НОВИНИ

СБУ знайшла нові докази ксенофобії та антиукраїнської діяльності УПЦ МП

Наталя Дуляба

|

Під час нових обшуків УПЦ Московського патріархату на Тернопільщині та Івано-Франківщині правоохоронці виявили купу пропагандистської літератури, яка заперечує існування України як суверенної держави, містить відверті ксенофобські й наневисницькі ідеї. Про це Львівському порталу повідомили у Службі безпеки України.

Так, спецслужби спільно з поліцією провели обшуки на території Івано-Франківської єпархії УПЦ МП та Почаївської духовної семінарії, що на Тернопільщині.

У московських попів виявили літературу, яка заперечує існування українського народу, його мови, а також саме право України на державність. І навпаки там наголошено на тому, що Україна – це нібито штучно створена держава.

Також знайдено брошури та книжки ксенофобського і ненависницького змісту з образливими вигадками про інші національності та релігії. Більшість літератури – авторства російських діячів за видавництва російських друкарень.

Натисніть на зображення для збільшення

Крім того, в одному з підсобних приміщень Івано-Франківської єпархії УПЦ (МП) спецслужби натрапили на символіку «великого войска Донского». Зокрема, йдеться про шеврони цього незаконного збройного формування, яке у 2014 році допомогло рашистам окупувати частину Донецької та Луганської областей.

Правоохоронці наголошують, що всі ці знахідки є підставою для відкриття двох кримінальних проваджень за ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) ККУ.

«Наразі всі речові докази направлені на відповідні незалежні експертизи. За результатами цих досліджень будуть вживати подальші процесуальні дії», – підкреслюють в СБУ.

Нагадаємо, рано-вранці 22 листопада СБУ прийшла з обшуками до московських попів у Києво-Печерську Лавру, потім – в осередки УПЦ МП на Рівненщині та Буковині, згодом – на Прикарпатті.

Під час обшуків у столиці і Рівненській області правоохоронці виявили пропагандистську літературу, мільйони готівки та «сумнівних» громадян РФ.

По-особливому відзначилась московська церква на Буковині. Крім російського громадянства у керівництва та купи методичок із Кремля, секретаря Чернівецької єпархії УПЦ МП Архімандрита Никиту застали в ліжку з 17-річним хлопцем.

Що цьому передувало

Нещодавно Києво-Печерська Лавра потрапила у скандал. 12 листопада тут під час богослужіння співали пісень із пропагандистськими тезами та вихвалянням руского міра: «Звон плывёт, плывёт над Россиею, пробуждается матушка-Русь».

На цей інцидент, який відразу набув значного резонансу у суспільстві, відреагувала СБУ і запевнила, що не допустить проявів руского міра, які шкодять безпеці та інтересам України.

Згодом було відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників).

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *