ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська облрада закликала заборонити в Україні УПЦ МП

Ольга Денисяка

|

Львівська обласна рада ухвалила заяву щодо заборони діяльності Української православної церкви московського патріархату в Україні. Відповідне рішення під час сесії 14 червня підтримали 59 депутатів, передає Львівський портал.

У заяві йдеться, що в Україні офіційно діє структурний підрозділ Російської православної церкви – Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП). Усі роки незалежності, а особливо з 2014 року, від початку російської агресії проти України, УПЦ МП неодноразово неприховано виявляла свою антиукраїнську та антидержавну позицію, а служителі московського патріархату впродовж останніх років порушували принципи суверенітету Української держави.

«Під прикриттям керівництва УПЦ МП відбувалася анексія Автономної Республіки Крим, а на Донбасі, у культових спорудах УПЦ МП, переховувались російські озброєні бойовики та диверсійно-розвідувальні групи, які захоплювали наші території та вбивали українців. Непоодинокими є факти, коли священники Української православної церкви Московського патріархату відмовлялися відспівувати загиблих в зоні проведення АТО/ООС українських військовослужбовців, які захищали територіальну цілісність України, самі ж служителі УПЦ МП регулярно публічно називають дії наших воїнів щодо захисту України від агресора «братовбивством», – йдеться у заяві.

Крім того, у заяві вказується, що після незаконної окупації Криму та окремих районів Донецької й Луганської областей російська федерація регулярно залучала Українську православну церкву Московського патріархату до дискредитації української влади на міжнародній арені, нагнітання міжконфесійної напруги та протидії утвердженню автокефалії українського православ’я.

Також депутати наголосили, що з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року керівництво УПЦ МП ухиляється публічно висловлюватися на теми, пов’язані з війною, а їхня риторика щодо російського президента, російської церкви та її очільника є незмінно поміркованою.

«Під час служб священнослужителі продовжують нав`язувати парафіянам наративи агресора та згадувати предстоятеля РПЦ, який не те, що не засудив російське вторгнення в Україну, а й далі підтримує путінський режим і благословляє збройні сили рф на фізичне знищення українців», – зазначають депутати облради.

Незважаючи на зміни до Статуту про управління УПЦ, прийняті на Соборі УПЦ МП 27 травня 2022 року, ця церква й надалі повністю з’єднана з РПЦ юридично. У Константинополі існування УПЦ як окремої, повноправної церкви не визнають та офіційно зазначають, що архієреї УПЦ сьогодні значаться «єпископами Російської церкви, які проживають в Україні».

«Ці та інші факти є свідченням того, що діяльність Української православної церкви Московського патріархату підриває територіальну цілісність, соборність та державність України, спрямована на підтримку геноциду українського народу і несе пряму загрозу життю, здоров`ю, безпеці, честі та гідності українців», – йдеться у заяві.

Відтак депутати Львівської обласної ради вважають неприпустимим подальше існування та діяльність УПЦ МП в Україні та закликають державу «законодавчо заборонити діяльність Української православної церкви як структурного підрозділу Російської православної церкви (РПЦ) та релігійних організацій, які є частиною РПЦ за проведення колабораційної та здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором – російською федерацією».

Як повідомляв Львівський портал, незабаром після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну священники УПЦ МП виступили з ініціативою виходу із московського патріархату через те, що глава Російської православної церкви Кіріл потурає путіну і війні. Таку позицію духовенства підтримав Митрополит Епіфаній і закликав переходити до Православної церкви України.

Вже дві громади УПЦ МП у Львові та Червонограді вирішили перейти до Православної церкви України. Нещодавно до них долучилась ще одна громада московського патріархату на Львівщині. Монастир у Львові, що відхрестився від московського патріархату, вже офіційно перейшов до ПЦУ

Додамо, що через повномасштабну війну, яку почала росія, в Україні суттєво змінилася думка щодо церкви московського патріархату. Станом на початок квітня половина українців вважала, що їх таки потрібно заборонити.

Першим в Україні заборонити церкву московського патріархату вирішив Конотоп (Сумська область). Відповідне розпорядження на початку травня видав мер міста. Після нього таке рішення, щоправда, лише на час війни, прийняли Бровари, що на Київщині.

Першим на Львівщині заборону на діяльність московського патріархату нещодавно ввів Борислав.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *