ОСТАННІ НОВИНИ

«Червона» covid-зона: з 26 січня на Львівщині посилять карантин. Оновлено

Наталя Дуляба

|

Через спалах коронавірусу обласна комісія ТЕБ і НС посилює карантин на Львівщині: на «дистанційку» переводять всі освітні заклади, крім дитсадків, скасовують розважальні заходи та обмежують проїзд у громадському транспорті. Про це під час брифінгу у вівторок, 25 січня, повідомив керівник обласного департаменту охорони здоров’я Орест Чемерис, передає кореспондент Львівського порталу.

Через стрімкий ріст захворюваності на коронавірус Львівщина вже відповідає критеріям «червоної» зони епіднебезпеки. Офіційно в цю зону державна комісія ТЕБ і НС її ще не перевела, проте керівництво області вже готується до посилення карантину.

О 17:00 год. на засіданні обласна комісія ТЕБ і НС вирішила, що з 26 січня до 4 лютого на Львівщині:

  • всі заклади освіти, крім дитсадків, переходять виключно на дистанційне навчання;
  • масові розважальні заходи – під забороною;
  • проїзд у громадському транспорті можливий при наповненості на 50%;
  • планова госпіталізація у лікарні призупинена.

Також в області посилюють контроль за дотриманням цих карантинних обмежень.

«У рішенні комісії ТЕБ і НС ми ще пропишемо, що якщо рівень захворюваності продовжуватиме рости, то з 1 лютого буде повністю припинена робота ресторанів, вони зможуть працювати лише на виніс. Також такі обмеження будуть щодо спортивних залів, фітнес-клубів та інших подібних закладів. Таке рішення є вимушеним, але рівень і динаміка захворюваності змушують нас діяти на випередження, аби попередити інтенсивне навантаження на систему охорони здоров’я», – сказав Орест Чемерис.

Якщо ситуація на Львівщині не поліпшиться, обласна комісія ТЕБ і НС постановила, що з 1 лютого також заборонено:

  1. відвідувати всі заклади харчування, можлива лише робота на виніс;
  2. прийом відвідувачів у розважальних закладах;
  3. прийом відвідувачів у спортзалах, фітнес-центрах, басейнах, крім спортсменів національних збірних команд України та їхніх тренерів;
  4. проведення всіх масових (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних та інших) заходів, крім офіційних спортивних заходів;
  5. діяльність ринків, окрім продовольчих.

Зазначимо, на Львівщині перевищений рівень захворюваності – протягом трьох діб він зріс із 21% до 23,7% (при нормі менше 20%), а також тримається високий показник госпіталізації (74-80% при нормі менше 50%).

Окремо медики наголошують на стрімкому поширенні коронавірусу серед дітей. За останні два тижні на Львівщині офіційно діагноз встановили 1754 дітям. У лікарні зараз лежать понад півтори сотні осіб, при цьому завантаженість ліжок не зупиняється.

Так, у львівському ОХМАТДИТі зараз – 95 хворих дітей. Троє пацієнтів перебувають в реанімації,16-річний хлопчик підключений до апарату ШВЛ. Лікарі кажуть, що працюють на межі своїх сил. В лікарні на Орлика перебувають 70 діток.

Зауважимо, що з 24 січня у Львові вся старша школа вже перейшла на «дистанційку». Рішення щодо формату навчання учнів 1-4 класів наразі дозволили приймати директорам шкіл. Щодо області, то досі на онлайн навчання перевели ті заклади, де хворіє більше 50% учнів.

Також відомо, що на дистанційний формат вже перейшли Львівський медуніверситет та ветуніверситет. У Франковому університеті та «Львівській політехніці» до 14 лютого ще тривають канікули.

Нагадаємо, 21 січня на Львівщині виявили рекордну за весь час пандемії кількість хворих – 3293. Ця доба була рекордною за рівнем госпіталізації – до лікарень забрали 238 пацієнтів.

Вже протягом чотирьох-п’яти останніх днів на Львівщині щодня фіксують по 2000 нових хворих. За останню добу Covid підхопили 2299 людей.

Завантаженість лікарень на Львівщині виросла до 30%. Загалом у стаціонарах лікують 1589 людей. У Львові, незважаючи на високий рівень захворюваності, критичної ситуації з госпіталізацією наразі ще немає.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *