ОСТАННІ НОВИНИ

Covid-щеплення для людей із хронічними захворювання: відповіді на поширені питання

Вероніка Рой

|

У Міністерстві охорони здоров’я дали відповіді на найпоширеніші питання про вакцинацію проти COVID-19 людей із хронічними захворюваннями. Про це йдеться на Facebook-сторінці МОЗ.

Чи можна вакцинувати людей із онкологічними захворювання?

Так. Такі люди в зоні ризику і можуть важко перехворіти на COVID-19 або померти. Вакцини не можуть спричинити захворювання навіть на тлі імуносупресій, бо не є живими «повноцінними» вірусами.

Втім імуносупресія може означати, що вакцинація не матиме належного ефекту. Попри це,якщо у вас буде шанс зробити щеплення, краще вакцинуватися.

Як вакцинують проти COVID-19 людей з аутоімунними/ системними захворюваннями?

Застереження у випадку вакцинації людей з імуносупресією пов’язані не з безпекою (можливими реакціями на вакцину), а з ефективністю вакцинації для них.

У таких людей імунна відповідь може бути не оптимальною.  Незважаючи на це, людям з імуносупресією рекомендується вакцинуватися від COVID-19 і скористатися шансом на захист. Адже захворювання на COVID-19 може бути для них смертельним. Тим пацієнтам, які ще не отримують лікування, в ідеалі рекомендують отримати щеплення за два тижні до початку планової імуносупресивної терапії.

Чи можна вакцинувати проти COVID-19 ВІЛ-позитивних людей?

Так, можна і треба. Люди з ВІЛ у групі ризику  щодо важкого перебігу COVID-19.

Чи можна робити щеплення проти COVID-19 людям з бронхіальною астмою, серцево-судинними захворюваннями, діабетом?

Вакцини від COVID якраз і покликані захистити людей із хронічними захворюваннями, які ризикують важко захворіти на COVID-19 чи померти від ускладнень. Тому їм необхідна ця вакцинація.

Як вакцинують людей проти COVID-19 з серйозними порушеннями згортання крові (коагулопатіями)?

Для вакцинації людей із серйозними порушеннями згортання крові (коагулопатіями) використовують тонку голку (розмір 23G або меншого розміру), після введення вакцини сильно натискають на місце введення (без тертя) протягом щонайменше 2 хвилин.

Пацієнту або членам сім’ї, батькам обов’язково повідомляють про ризик розвитку гематоми від ін’єкції.

Нагадаємо, щеплення проти коронавірусу в Україні безкоштовно роблять трьома вакцинами. Китайську вакцину CoronaVac вводять освітянам, які залучені до роботи на ЗНО-2021, маломобільним групам населення та особам, що доглядають за ними.

Американську Pfizer отримують мешканці і персонал будинків престарілих, надзвичайники та прикордонники. Всі інші категорії населення у порядку черги вакцинують індійською вакциною Covishield (Oxford-Astra Zeneca) та Astra Zeneca-SKBio, яку виробляє Південна Корея. Вони обидві ідентичні за складом та технологією виготовлення, тому є взаємозамінними.

На Львівщині вакцинація від коронавірусу стартувала напркиінці лютого. Наразі щеплення отримали більше 61 тисячі мешканців Львівщини. У Львівській ОДА кажуть, що у жодної людини не виявили важких побічних реакцій після вакцинації.

На території Львівщини працюють майже дві сотні пунктів щеплення. Із детальним переліком адрес та інструкцією, як записатись на вакцинацію, можна ознайомитися за цим посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *