ОСТАННІ НОВИНИ

Що говорили Садовий і Синютка на дебатах про сміттєпереробний завод

Наталя Дуляба

|

У середу, 18 листопада, у студії телеканалу UA:Львів дебатували кандидати на посаду голови Львівської ОТГ: чинний мер Львова Андрій Садовий та нардеп, ексголова ЛОДА Олег Синютка. Під час дискусії вони не могли не оминути тему відходів та будівництва сміттєпереробного заводу. Львівський портал розповідає, що на цю тему говорив кожен із претендентів на крісло очільника міста.

 

Чинний міський голова Львова Андрій Садовий озвучив свою позицію, чому місто дотепер не збудувало обіцяний роками сміттєпереробний завод. За словами мера, до 2016 року такий завод не був економічно вигідним, втім «сміттєва криза» змусила таки взятися за цей проєкт.

«Це моя амбіція – збудувати сучасний сміттєпереробний завод. Ми три роки працювали над проєктом, над дозволами і погодженнями. Ми отримали 10 млн євро ґранту від Європейського Союзу, 25 млн євро «живого» фінансування. Станом на сьогодні зроблені всі підготовчі роботи, мережі, комунікації. Вже працює станція компостування органічних відходів. Також Європейський банк вже номінував концерн, який приступає до другого етапу, і через 24 місяці завод буде введений в експлуатацію. Це буде перший завод в Україні», – сказав пообіцяв Андрій Садовий.

Мер переконаний, що рішення будувати сміттєпереробний завод на вул. Пластовій, 13 є правильним, оскільки місто повинне мати такий об’єкт на власній території.

«Треба розуміти, що кожна громада, яка продукує сміття, повинна мати завод на своїй території, як це є в Відні, Кракові. І не треба нав’язувати, щоб сміттєпереробний завод для Львова будував хтось інший, наприклад, Шкло, Радехів, Тернопіль. Та локація, яка в нас є, ідеально підходить», – відзначив Садовий.

Олег Синютка своєю чергою відстоював позицію, що сміттєпереробний комплекс потрібно зводити за межами Львова, зокрема на території колишнього гірничо-хімічного підприємства «Сірка» (Яворівський район). Також він розкритикував концепцію майбутнього заводу на вул. Пластовій, 13.

«Переробка сміття – одна з найбільших проблем Львова. І не потрібно кожного терміну обіцяти, що сміттєпереробний завод таки буде. Як і в 2017 році, я вважаю, що його треба побудувати за межами Львова. Тоді ж я як голова ЛОДА підписав відповідне розпорядження, яким Львів мав отримати для цього 12,8 га землі (на території «Сірки», – ред.)… Те, що сьогодні на вул. Пластовій розгорнули майданчик і обгородили його сіткою, нічого спільного з будівництвом сміттєпереробного заводу не має. Бо кагатувати сміття й чекати, поки воно перегниє, – це не технологія ХХІ століття. Я побудую сміттєпереробний завод за два роки. Це я обіцяю», – наголосив Олег Синютка.

Зазначимо, у 2017 році у мерії Львова заявили, що ділянка, виділена Львівською ОДА на території «Сірки», не підходить для будівництва сміттєпереробного заводу.

Що з заводом на Пластовій?

Кредит на зведення сміттєпереробного комплексу Львову ЄБРР погодив ще у 2018 році. Місто отримає 35 млн євро позики та 10 млн євро ґранту, який віддавати не потрібно. При цьому за ці кошти потрібно ще провести рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища.

Проєкт майбутнього заводу на вул. Пластовій, 13 вже пройшов комплексну державну будівельну експертизу, а також отримав висновок Мінекології, яке підтвердило його безпечність. На початку 2020 року на місці почали підготовчі роботи, проте фактичне будівництво заводу досі не розпочалось, адже місцеві мешканці блокують цей процес у суді.

Сам Андрій Садовий щоразу називає різні дати старту будівництва сміттєпереробного заводу: спочатку його мали розпочати з 2019 року, потім мер відтермінував цей процес до осені 2019-го. Згодом у мерії заявили, що будівництво розпочнеться не раніше другого півріччя 2020 року. Загалом весь процес будівництва має тривати 2 роки.

Тендер на будівництво сміттєвого комплексу у Львові оголосили ще на початку 2018 року, переможця визначили лише в жовтні цього року. Ним став консорціум компаній з Нідерландів та Литви.

Як писав Львівський портал, вирішити проблему з утилізацією сміття міський голова Львова Андрій Садовий обіцяв ще з 2006 року, а про зведення сміттєпереробного заводу говорить щонайменше з 2016-го. При цьому свої пропозиції щодо будівництва подали 43 компанії як з України, так і з-за кордону, але їх у мерії відхилили. Причини відмови не пояснювали, втім у Львові говорили про корумпованість чиновників.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *