ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські та донецькі експерти обговорили адміністративну реформу в Україні

|

Формування об’єднаних територіальних громад, що відбувається в країні в межах територіально-адміністративної реформи, перебуває на завершальній стадії. Місцеві вибори, що відбудуться 25 жовтня, мали би поставити фінальну крапку у цій реформі. Проте фахівці досі мають багато запитань як до законодавчих актів, на основі яких проводиться реформа, так і до реальних практичних заходів з її реалізації.

 

Саме про проблеми і виклики цієї реформи говорили учасники відеомосту між Львовом та Краматорськом на тему «Адміністративна реформа в Україні та аналіз досвіду діяльності новостворених об’єднаних територіальних громад Львівщини та Донеччини», який відбувся у Львівському пресклубі.

«Великим викликом було те, що багато питань залишаються неврегульованим державою, –  зазначив Максим Ткач, директор Донецького Центру розвитку місцевого самоврядування. –  Я сподіваюсь, що до виборів, на пленарному засіданні сесії ВР 20 жовтня, депутати внесуть поправки. Є кілька готових законопроєктів, якими потрібно скористатися».

 

У Львові й Краматорську сходяться на тому, що одним із найважливіших завдань у новостворених ОТГ буде вирішення питання оподаткування підприємств, які діють на їхніх територіях.

Степан Куйбіда, директор департаменту економічної політики Львівської ОДА зауважив, що саме сьогодні громади «заходять у період боротьби за податок фізичних осіб».

«Завжди функцію детінізації виконувала держава, тепер це робити буде ОТГ. І важливо працювати із реальним економічним сектором, розуміти його масштаби та обсяги, бачити реальні кейси, а не викривлену систему»,  – наголосив він.

На думку експертів, держава має також піти назустріч громадам у питання акцизу на пальне.

«Акцизи на пальне є загальнодержавними, і податки від діяльності забирає вона. Але я вважаю це питання дискусійним. Наша асоціація стоїть на тому, щоби, бодай 50% акцизу, належало громаді», – заявив Василь Абаїмов, виконавчий директор Львівського регіонального відділення Асоціації міст України:

Промовці у Львові і Краматорську пристали на пропозицію експерта з регіонального розвитку Львівського центру розвитку місцевого самоврядування Зеновія Сірика попрацювати над спільними проєктами. На думку експертів, управлінський досвід  наших двох областей є взаємокорисним. Донеччина, де малий бізнес розвинутий слабко, повинна повчитися його організації у Львівщині, натомість Львівська область може перейняти від Донецької досвід роботи більших підприємств.

Відеоміст організовано ГО «Центр експертних досліджень «Тема» спільно з ГО «Донецький пресклуб» у рамках Програми підтримки міжрегіональної співпраці «Змінимо країну разом», що реалізується Асоціацією органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати» та фінансується за кошти бюджету Львівської області.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *