ОСТАННІ НОВИНИ

Підземний протест у Соснівці: гірники четверту добу не виходять із шахти

Наталя Дуляба

|

Гірники шахти «Надія», що у Соснівці, четверту добу поспіль протестують через борги із зарплати. 28 працівників продовжують сидіти під землею і відмовляються виходити на поверхню. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова профспілки гірників України Михайло Волинець.

 

«Четверту добу триває акція протесту на Львівщині. 28 гірників шахти «Надія» станом на 09:00 год. 1 вересня залишаються під землею. Вночі одного з протестувальників підняли на поверхню через погіршення стану здоров’я», написав Михайло Волинець.

Зазначимо, підземна акція протесту на шахті «Надія» розпочалась у п’ятницю, 28 серпня. Майже пів сотні гірників відмовилися виходити з-під землі, бо із березня не отримують зарплату. Дотепер борг сягнув 61,54 млн грн.

У суботу, 29 серпня, до гірників-протестувальників приїжджав заступник міністра енергетики Олександр Зорін. В ході розмови, за словами Волинця, з’ясувалось, що найближчими днями шахтарям зможуть виплатити максимум 5,7 млн грн боргу.

Вранці 30 серпня у шахті залишалися 37 працівників, трьом стало погано, тож їх підняли нагору. Втім всі гірники забезпечені їжею та водою. На території підприємства також протестували їхні родичі.

«Гірники говорять, що протест триватиме доти, доки їм не виплатять заборговане. Офіційної реакції влади на шахтарський протест, як і пропозицій щодо подальшого вирішення питання досі немає», – додав Михайло Волинець.

Тим часом до Дня шахтаря президент України Володимир Зеленський відзначив шістьох гірників зі Львівщини держнагородами. Серед них – працівник шахти «Надія».

Нагадаємо, гірники шахти «Надія» у червні приїхали до Львова і влаштували пікет під стінами Львівської облради через те, що їм місяцями не виплачують зарплат.

Як писав Львівський портал, працівникам ДП «Львіввугілля» регулярно затримують зарплату по кілька місяців або перераховують кошти мізерними сумами.Через це шахтарі Львівщини регулярно перекривають дороги і влаштовують пікети.

Востаннє масову акцію протесту вони планували провести у Львові торік у листопаді. Втім на рахунки ДП «Львіввугілля» таки надіслали 225,5 млн грн на погашення заборгованості із зарплат. Тому гірники свій пікет вирішили скасувати.

Згодом борг знову збільшився, тож шахтарі переймались, що не матимуть грошей на Новий рік і Різдво. А наприкінці січня гірники навіть оголосили голодування у приміщенні Львівської ОДА.

Станом на початок лютого шахтарям ДП «Львіввугілля» боргували 175 мільйонів гривень зарплати. 6 лютого у Червоноград на шахту «Межирічанську» приїжджав президент України Володимир Зеленський, який пообіцяв виплатити всі борги із зарплати до кінця лютого. Детальніше про те, як пройшла зустріч гаранта із гірниками, які по три місяці не бачать зарплат, читайте за цим посиланням.

Потім ситуація із боргами не суттєво поліпшилась: наприкінці травня гірникам дали всю зарплату за березень, а потім фінансування знову призупинилось.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *