ОСТАННІ НОВИНИ

У мерії кажуть, що в бюджеті Львова нема зекономлених грошей

Наталя Дуляба

|

У Львівській міськраді спростовують те, що за час коронавірусного карантину вдалося частково зекономити бюджетні кошти, і вкотре заявляють, що в бюджеті навпаки бракує 200 млн грн. Відтак грошей на зарплати комунальникам немає, а єдиним рішенням є кредит від ЄБРР. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі мерії.

 

У середу, 17 червня, депутати Львівської міськради заявили, що Львову не потрібно брати черговий кредит ЄБРР на виплату зарплат працівникам комунальних підприємств. Гроші на ці потреби, за їхніми словами, є в бюджеті міста, однак мер Андрій Садовий штучно створив цю проблему, аби таким чином розпочати свою передвиборчу кампанію.

Депутати розповіли кілька варіантів, як і де знайти кошти на зарплати комунальникам. Один із них – використати ті гроші, які вдалося зекономити під час карантину на освіті, пільгових перевезеннях та смітті. Йдеться щонайменше про 234 млн грн, яких вистачить на зарплати протягом трьох із половиною місяців.

Однак у мерії навідріз відкидають такі заяви депутатів і кажуть, що зекономлених грошей немає, під час карантину Львів навпаки лише отримав дірку у бюджеті.

«Кредит від ЄБРР – це єдиний вихід із ситуації, яка зараз є. Тому що зараз є недопоступлення в бюджет 220 млн грн, в перспективі очікуємо мінус 300 млн, взяти їх нема звідки. Невідомо, як буде в липні-серпні. Економії як такої в нас немає, а люди очікують заробітну платню… Кажуть, що в нас 133 млн грн зекономлено на медицині, на школах, садочках, бо ми їх не фінансували, коли вони були закриті. Але ми не можемо говорити, що ми зекономили 133 млн грн, ті кошти скеровані на заходи протидії коронавірусу», – розповіла заступниця міського голови з питань ЖКГ Ірина Маруняк.

Також посадовиця запевнила, що на пільгових перевезеннях економії теж немає, а коштів, які в бюджеті заклали на ЛКП, теж не вистачить. Із початку року підприємства профінансували на 240 млн грн із передбачених 472 млн. Відповідно, зараз бракує ще 232 млн грн. Гроші на зарплату людям у червні ще є, а в липні – ні.

Нагадаємо, наприкінці травня мер Андрій Садовий заявив, що через коронавірусну кризу до бюджету не надходять кошти. Через це працівники комунальних підприємств можуть залишитись без зарплат. Аби вирішити цю проблему, він запропонував взяти черговий кредит.

Депутати цю ідею «зарубали», а самі комунальники вже пригрозили бунтом. Детальніше про ситуацію із зарплатами для ЛКП, чи потрібно місту брати позику і що стоїть за цією проблемою, читайте у статті за цим посиланням.

Як писав Львівський портал, Львів вже набрав кредитів на понад 5,1 млрд грн. Ще є близько 2,7 млрд грн облігацій, на випуск яких Львівська міська рада вже дала згоду, а також лізингові закупівлі.

За кредитні кошти Львів не лише ремонтує дороги, а й купує громадський транспорт, будує нове депо для комунального АТП-1, сміттєпереробний комплекс на Пластовій, вводять електронний квиток. За позику у банку в мерії також хочуть відновити електроопори на деяких вулицях, які є в занедбаному стані, а тепер – ще й платити зарплату працівникам ЛКП. За попередніми підрахунками, віддавати всі борги Львів буде до 2041 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *