ОСТАННІ НОВИНИ

Будівництво крематорію у Львові: яка позиція церков?

Вероніка Рой

|

Нещодавно у Львові відбулася Рада єпископів, де обговорили питання будівництва крематорію. Священнослужителі не проти, щоб у місті збудували крематорій. Втім духовенство наполягає на тому, щоб прах померлої людини обов’язково був захоронений у спеціально відведеному для цього місці. Про це у коментарі Львівському порталу розповів керівник пресслужби курії Львівської Архиєпархії УГКЦ, сотрудник Архикатедрального Собору Святого Юра отець Павло Дроздяк.

 

За його словами, під час Ради єпископів, яка нещодавно відбулася у Львові, представники усіх церков погодилися, що проведення кремації можливе. Втім перевагу надають все ж традиційному похованню.

«Всі дійшли до такого спільного знаменника, що скажімо якихось доктринальних перешкод стосовно кремації людини, якщо це суперечить вірі воскресіння тіла, немає. Представники усіх церков проговорили питання кремації як можливої, хоча перевага надається власне традиційному похованню. Тому найперше мова йшла про збереження традиційного поховання, а кремація можлива не як обов’язок, а скажімо, як можливість», – каже отець Павло Дроздяк.

Він зазначив, що щодо обговорення кремації тіла необхідно підходити комплексно. Тобто кремацію можна провести лише після літургійного чину похорону. А сам прах померлої людини обов’язково необхідно захоронити у спеціально відведеному для цього місці. Його не можна зберігати у себе вдома чи, наприклад, розвіяти.

«Якщо ми говоримо про будівництво самого крематорію, то без сумніву до цього питання потрібно підійти в комплексі. Адже кремація тягне за собою дуже багато моментів. Зокрема, найперше над тілом померлої особи має відбутися абсолютно усі моменти, що пов’язані з чином похорону. Після звершення літургійного чину похорону можна піддати тіло кремації та провести захоронення у приготованих для цього місцях. Наголошу, що не можна прах померлої людини зберігати у себе вдома, розвіювати його чи перетворити на  біологічну речовину, з якої можна створити щось інше. Тобто прах обов’язково має бути захоронений», – пояснює керівник пресслужби курії Львівської Архиєпархії УГКЦ.

Як зазначив отець Павло Дроздяк, у відповідній інструкції Католицької церкви ідеться, що прах можна захоронювати у приготованих для цього місцях. Зокрема, це може бути колумбарій, яке може служити місцем пам’яті та молитви.

«Я розумію, що дорога будівництва крематорію ще є довгою. Адже у нас були переважно присутні традиційні поховання. Та й раніше ми не зустрічалися з тим, що наші кладовища мають обмежений ресурс прийняття поховань. Ми зустрічаємося з новими викликами. Я переконаний, що це до кінця усіма не буде прийнятним і зрозумілим. Тому найперше ми надаємо перевагу традиційному похованню. Але скажімо, як альтернатива, то кремація можлива», – додав священнослужитель.

На сьогодні в Україні є чотири діючих крематорії – у Харкові, Києві, Одесі і Дніпрі. У Харкові та Києві кремують 60% померлих людей. У Львові ж про будівництво крематорію говорять вже давно. Нещодавно це питання почало підніматися активніше. Адже землі для поховання на кладовищах Львова обмаль: її вистачить приблизно на один рік. Варто зазначити, що у Львові зараз працює лише Голосківський цвинтар. Інші кладовища, зокрема Сихівське і Янівське – працюють під поховання до родичів, якщо там було залишено місце.

Крематорій у Львові збираються збудувати відразу біля Голосківського цвинтаря. Для цього у мерії планують виділити 2 га землі. Процедури з земельним питанням ще тривають, втім виділити ділянку у Ратуші планували вже у травні. Після цього потрібно виготовити проєкт майбутнього крематорію, на що у бюджеті-2020 заклали 1 млн грн.

Нещодавно міськрада Львова вирішила оголосити всеукраїнський архітектурний конкурс на найкращий проєкт крематорію. Крім цього мерія планує придбати дві сучасні багаторівневі кремаційні печі. Втім 28 квітня під час сесії Львівської міськради не змогли дати старт процесу придбання двох печей для крематорію.

Додамо, що питання необхідності крематорію у місті піднімали самі львів’яни – влітку минулого року вони реєстрували відповідну петицію. Але для того, аби підтримати ідею такого будівництва, депутатам Львівської міськради забракло голосів.

Згідно з останнім соцопитуванням, більше ніж половина мешканців хоче крематорій у Львові. Кремація померлих є суттєво дешевшою, ніж традиційне поховання. Детальніше про ідею спалювання померлих у Львові та думки фахівців із цього приводу читайте тут.

Нагадаємо, місця для традиційних поховань у Львові щодня меншає, тому це питання постало особливо гостро у час пандемії коронавірусу. Львівський портал дослідив закордонний досвід поховання померлих від цієї інфекції у матеріалі «Жертви коронавірусу. Як у світі ховають померлих і чи готова до цього Україна».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *