ОСТАННІ НОВИНИ

Крематорій у Львові. Мерія збирається оголосити архітектурний конкурс на будівництво

Соломія Головіна

|

У Львові оголосять всеукраїнський архітектурний конкурс на найкращу проєктну пропозицію щодо зведення крематорію на території Голосківського кладовища. Відповідне рішення у п’ятницю, 24 квітня, прийняли під час засідання виконавчого комітету Львівської міської ради, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Як зазначив головний архітектор Львова Антон Коломійцев,  для проведення конкурсу шукатимуть найбільш достойних членів журі, також напрацьовуватимуть чітку архітектурну типологію, щоби задати єдині параметри для проєктування усім учасникам конкурсу.

«Однозначно це потрібно. Це має бути будівля досконала в естетичному плані та функціональному, тому що ми проводжаємо людей в останню дорогу», – сказав міський голова Львова Андрій Садовий.

Як наголошують у ЛМР, орієнтовно конкурс планують оголосити на початку червня. До того часу місто напрацьовуватиме специфіку об’єктів.

«Ділянка під крематорій відома, в нас розроблений детальний план, що включає можливі заїзди. Поблизу тієї ділянки немає ні житлових будинків, ні громадських, це –абсолютно потрібне рішення з точки зору санітарних норм. Для міста питання крематорію назріло вже давно. Якщо Львів буде одним із перших міст в Україні, то це стане добрим прикладом для всіх», – цитує пресслужба ЛМР Антона Коломійцева.

Зазначимо, єдиним цвинтарем у Львові, де зараз дозволені поховання, є Голосківське кладовище. Втім його ресурсів вистачить лише до 2022 року. Тому ще торік депутати наголошували на тому, що місту під новий цвинтар потрібно знайти близько 180 га землі і збудувати крематорій.

Своєю чергою Андрій Садовий погодився, що у Львові є брак землі для кладовищ і заявив, що місто готове купувати ділянки в усіх, хто готовий їх продавати.

Влітку минулого року львів’яни реєстрували петицію, у якій наголошували на необхідності будівництва крематорію. Для того, аби підтримати цю ідею, депутатам Львівської міськради забракло голосів.

Згідно з соцопитуванням, більше половини містян хочуть крематорій у Львові. Для цього у мерії збираються виділити 2 га землі на території Голосківського цвинтаря. У бюджеті Львова-2020 заклали 1 млн грн на розробку проєкту майбутнього крематорію.

Львівський портал писав, що кремація померлих є суттєво дешевшою, ніж традиційне поховання. Детальніше про ідею спалювання померлих у Львові та думки фахівців із цього приводу читайте тут.

Щодо Львівщини, то станом на початок 2019 року вона увійшла до трійки областей України, яким потрібно облаштувати найбільше нових кладовищ.

Також варто наголосити, що через епідемію коронавірусу особливо гостро постало питання поховання людей, життя яких забрала смертоносна інфекція. Львівський портал дослідив закордонний досвід у матеріалі «Жертви коронавірусу. Як у світі ховають померлих і чи готова до цього Україна».

Окрім цього ми інформували, що у Львові визначили алгоритм поховання хворих на коронавірус. Детальніше з ним можна ознайомитися тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *