ОСТАННІ НОВИНИ

Крематорій у Львові: як львів’яни ставляться до біопоховання?

Вероніка Рой

|

Понад 50% львів’ян не проти будівництва крематорію у Львові. Такі результати масштабного соціологічного дослідження «Соціальний моніторинг якості життя у Львові 2019», проведеного КУ Інститут міста, у межах якого дослідили ставлення мешканців до біопоховання, передає Львівський портал.

 

Як повідомляють соціологи, загалом опитування продемонструвало, що мешканцям недостатньо інформації щодо питань біопоховання: майже кожен п’ятий (21,5%) вагається у своїх відповідях. Звідси близько третини не знає чи питання побудови крематорію у Львові повинне бути на порядку денному.

Однак, згідно із опитуванням, серед тих, хто визначився із своєю позицією, кожен другий – 51,1% опитаних у Львові – позитивно ставиться до впровадження системи біопоховання.

«З них чоловіки більшою мірою підтримують ініціативу ніж жінки: 56,1% vs 46,9%. В анкеті ми наводили приклад не лише про кремацію тіла, але й інші альтернативи форми екопоховання», – ділиться результатами дослідження керівниця програми аналізу та досліджень КУ Інститут міста Тетяна Приходько.

(Натисніть на зображення для його збільшення) 

Соціологи зазначають, що найбільш позитивне ставлення до біопоховання – серед молодих осіб.

«Зокрема, позитивне ставлення мають 60,0% молоді 18-30 років, 57,6% – особи 31-45 років. Далі йде спадання: 45,6% опитаних 46-60 років підтримують цю ідею, а серед осіб 61+ років – таких виявилось 41,4%, що у загальному є вище, ніж передбачалося завчасно», – зазначається у повідомленні.

Як зазначає керівниця програми аналізу та досліджень КУ Інститут міста Тетяна Приходько, соціологи досліджували як приналежність до конфесії впливає на ставлення до впровадження біопоховання.

«Це був один із найважливіших факторів з яким ми хотіли вивчити кореляцію. Ми прогнозували, що конфесійна приналежність не впливатиме радикально на громадську думку. Так і сталось: різниця між тими, хто відвідує автокефальну церкву і тими, хто відвідує греко-католицьку церкву є зовсім незначною і становить 4% (50,6% vs 46,7%). Тобто для кожного другого релігійного мешканця біопоховання є, дійсно, альтернативою», – сказала Тетяна Приходько.

У Львові створили робочу групу щодо будівництва крематорію. Відтак соціологи провели опитування і до цього питання.

«Мешканці не проти будівництва крематорію у Львові, бодай про це зазначив 51% опитаних (47% жінок та 55% чоловіків). Найбільш позитивно оцінюють цю ідею мешканці із Франківського (63%) району, дещо нижче – Сихівського (53%), а найменш – із Личаківського (46%) та Шевченківського (47%) районів», – розповідає Тетяна Приходько.

За її словами, 44% опитаних львів’ян сказали, що скористались би альтернативним видом поховань у Львові.

«З них, 27,3% – точно б скористались, 17,1% – скоріше б скористались. Найбільшу готовність проявили чоловіки (47,7%) та молодь 18-30 (56,9%). Цікаво, що за районами проживання мешканці Франківського, які найнижче оцінили стан міських кладовищ, найбільше зазначили про наміри скористатись послугою біопоховання (58,6%), а найменш налаштованими виявились опитані із Шевченківського району (39,2%)», – додає керівниця програми аналізу та досліджень КУ Інститут міста.

Крім цього, КУ Інститут міста звернулись у ЛКП «Виробничо-реставраційний комбінат обрядових послуг» і у Крематорій Києва, щоб порівняти цінову політику.

«Звичайно, говорити про середні показники дуже складно, бо увесь процес поховання залежить від багатьох моментів. Але, підрахувавши мінімальний (!) набір послуг, ми зрозуміли, що традиційне поховання у Львові коштує ~8 тис грн (не враховуючи поминальний обід, панахиду тощо). Водночас послуга кремації у Києві становить 4,3 тис. грн. (з них процедура кремації коштує 445,00 грн, а найдешевша урна – 830,00 грн). До речі, для нетутешніх ритуальні послуги у крематорії становлять близько 2,3 тис грн. Тобто, якщо ми говоримо про агломерацію, то це було б вигідно не лише для міста Львів», пояснює Тетяна Приходько.

За її словами, дослідження показало, що чим менший рівень доходу у людини, тим більше вона підтримує традиційне поховання.

«Люди, які мають дохід до 3 тис грн (45%, переважно пенсіонери), від 3 до 6 тис грн (43%), а також від 6 до 10 тис грн (50%) готові витрачати від 30 тис грн на традиційне поховання, ніж зекономити на біопохованні. І відповідно, чим заможніша людина, тим більшою мірою вона підтримує екопоховання: 66,7% з доходом від 10 до 20 тис грн і 86,4% з доходом 20 тис грн і вище», каже керівниця  програми аналізу та досліджень КУ Інститут міста.

Дослідження проводили протягом серпня 2019. Всього було опитано 1200 осіб Львова у 40 мікрогромадах Львова. Вік – від 18 років. Похибка даних не перевищує 2,89%

Нагадаємо, нещодавно Львівський портал розповідав, чи готовий Львів до будівництва крематорію та скільки для містян це може коштувати. Детальніше про це читайте тут.

До слова,19 вересня, під час сесії Львівської міської ради депутати не підтримали петицію львів’ян, які просять збудувати крематорій.

Петицію із проханням відкрити у Львові крематорій ще у червні зареєстрував Андрій Ходань. Він наголошував, що кладовища у місті переповнені, але заразом із цим на них процвітає тіньових бізнес із продажу місць для поховань.

Інфографіка: КУ Інститут міста

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *