ОСТАННІ НОВИНИ

Пожежа у Чорнобильській зоні: викидів Цезію-137 в атмосферу не було

Наталя Дуляба

|

Під час пожеж в Чорнобильській зоні викидів Цезію-137 в атмосферу не було. Про це пише УП із посиланням на директора Українського гідрометцентру Миколу Кульбіду.

 

«Якогось помітного зростання концентрації Цезію-137 в атмосферному повітрі не виявлено. Вони дещо більші в зоні горіння і зменшуються за 10 метрів від цієї зони.

Цезій за багато років просів глибоко в землю. Верхній шар землі, який піддається горінню, не містить тих концентрацій, які несуть загрозу для людини», – запевнив Микола Кульбіда.

За його словами, ніяких змін у гама-фоні не було виявлено. Водночас Кульбіда додав, що 16 квітня рівень забруднення повітря у Києві перевищив допустиму норму удвічі-утричі.

Це забруднення вітер розносить на територію Черкаської, Полтавської, Дніпропетровської та інших областей. Проте у процесі переміщення відбувається змішування повітряних мас, тож концентрація забруднення зменшується.

Директор Укргідрометцентру також уточнив, що у наразі повітря забруднює лише пил, а всі інші показники в межах норми.

Як повідомляв Львівський портал, масштабна пожежа у Чорнобильській зоні спалахнула ще 4 квітня. Її рятувальники ліквідовували 11 днів поспіль. Вогонь охопив територію площею 100 га. До гасіння полум’я залучили більше 400 вогнеборців, 100 одиниць спецтехінки, три літаки і два-три вертольоти.

Ввечері 14 квітня президент України повідомив, що відкритого вогню у Чорнобильській зоні вже немає.

Нагадаємо, першого палія, з вини якого в зоні ЧАЕС виникла пожежа, поліція затримала 6 квітня. Ним виявився житель Іванківщини, який легковажно підпалив траву, внаслідок чого згоріло 5 га лісу. Другий винуватець пожежі у Чорнобильській зоні – 37-річний палій сміття. За цими фактами поліція відкрила кримінал.

Нагадаємо, дотепер за самовільне спалювання сухої рослинності чи її залишків громадянам «світив» штраф розміром від 170 до 340 гривень, посадовим особам – від 850 до 1 190 гривень. Лише за особливо великі збитки довкіллю була передбачена кримінальна відповідальність.

Втім 13 квітня Верховна Рада України суттєво посилила відповідальність за спалювання сухої трави. За спалювання сухостою на будь-якій території штраф тепер становить від 3060 до 21 420 гривень, а на території природно-заповідного фонду – від 6120 до 30 600 гривень.

Відео: ВВС UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *