ОСТАННІ НОВИНИ

Експрес-тести в аптеках Львова: у мерії кажуть, що у МОЗ ще не пояснили, як їх правильно використовувати

Вероніка Рой

|

У Львові понад чотири тисячі мешканців вже придбали експрес-тести на виявлення COVID-19 в аптеках міста. Проте наразі немає чіткого роз’яснення від Міністерства охорони здоров’я України, як громадяни ці тести мають правильно використати. Про це повідомила заступниця мера Львова, керівниця міського штабу із протидії COVID-19 Галина Слічна, передає пресслужба міськради.

 

За її словами, до міськради Львова звернулися аптечні мережі, що в них у вільному продажу є експрес-тести.

«Маємо інформацію, що вже розпродано 4 тисячі експрес-тестів мешканцям міста Львова. В нас виникло питання, як люди повинні використовувати ці експрес-тести, які вони самі купують. Ми це обговорювали на засіданні штабу, контактували з Міністерством охорони здоров’я і маємо інформацію, що вони готують відповідне роз’яснення, як ці люди мали б використовувати експрес-тести. Бо ми хотіли приймати своє рішення, визначати певні об’єкти в наших амбулаторіях або поліклінічних відділеннях в окремо відведених місцях, щоб люди могли приходити і робити ці тести. Тому зараз чекаємо на роз’яснення МОЗ», – зазначила Галина Слічна.

Також вона повідмила, що у Львова провели близько 8 тисяч тестувань різних категорій осіб, які вимушено контактують з великою кількістю людей, а також вагітним жінкам та хворим з пневмонією.

«Не так багато було позитивних експрес-тестів. Але ми розуміємо, що експрес-тести не дають кінцево достовірної інформації, тому обов’язково відбираємо матеріал на ПЛР-діагностику, яка дає кінцевий результат», – додала Галина Слічна.

Нагадаємо, в Україні аптекам офіційно дозволили продавати експрес-тести для виявлення коронавірусної хвороби.

Як писав Львівський портал, достовірність експрес-тестів на коронавірус є дуже низькою, адже дозволяють виявити в організмі не сам вірус (чи його відсутність), а лише антитіла, які починають вироблятись лише на 5-6 день після появи симптомів. Тому для ефективної боротьби з коронавірусом потрібне проведення полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Такі ПЛР-рести робить обласний лабораторний центр МОЗ і ще три лабораторії у Львові.

Втім навіть якщо результати аналізів підтверджують коронавірусну інфекцію, це жодним чином не змінює підхід до лікування хворого. Адже специфічного лікування хворих на COVID -19 досі немає,  хворобу лікують залежно від симптомів.

Детальніше про достовірність тестів на COVID-19, коли і в яких випадках їх потрібно робити, можна дізнатися за цим посиланням.

Додамо, експрес-тести на виявлення коронавірусу серед мешканців Львівщини розпочали наприкінці березня. У районах області першочергово тестували людей, що прибули з-за кордону. У ЛОДА анонсували масове тестування населення на коронавірус, а за відмову обіцяли карати.

Швидкі тести на COVID-19 у Львові почали робити 30 березня. Першочергово їх пройдуть понад 6000 людей. Втім тестування роблять не всім жителям, а водіям громадського транспорту, медикам та соцпрацівникам. Нещодавно до цього списку додали й священників. Загалом у місті збираються перевірити 500 священнослужителів усіх конфесій. Про перші результати експрес-тестів отців читайте за цим посиланням.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *