ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові триває підготовка до будівництва сміттєпереробного комплексу

Андрій Котенський

|

Вчора, 8 квітня, Львівський апеляційний адміністративний суд залишив у силі рішення про тимчасове призупинення містобудівних умов та обмежень для проектування механіко-біологічного комплексу перевантаження і переробки твердих побутових відходів на вул. Пластова, 13. Однак таке рішення не забороняє підготовчі роботи до будівництва, які відбуваються з дотриманням всіх законодавчих вимог і положень. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської мерії.

 

Як зазначають у ЛКП «Зелене місто», містобудівні умови та обмеження для проектування об’єкта будівництва механіко-біологічного комплексу перевантаження і переробки твердих побутових відходів тимчасово призупинені. Відповідне рішення прийняв 29 січня Львівський окружний адміністративний суд. Апеляційний адміністративний суд 8 квітня вирішив не змінювати рішення попереднього суду та залишити його в силі. Але це жодним чином не означає, що будь-який із судів заборонив споруджувати сміттєпереробний комплекс на вулиці Пластовій, 13.

«Підготовчі роботи до будівництва тривають. Втім, варто зазначити, що зацікавлені особи неодноразово намагалися перешкодити у проведенні підготовчих робіт, посилаючись, на начебто, заборону виконання таких робіт, підставою для чого є рішення Львівського окружного адміністративного суду від 29 січня. Для вирішення спірної ситуації неодноразово прибували працівники Національної поліції України, яким щоразу роз’яснювали, що ухвала суду про призупинення містобудівних умов та обмежень не є підставою для зупинення підготовчих робіт», – йдеться у. повідомленні

У «Зеленому місті» наголошують, що підготовчі роботи до будівництва сміттєпереробного комплексу відбуваються у чіткому дотриманні всіх законодавчих вимог і положень. При цьому жодних документів, які б не дозволяли виконання таких робіт, наразі не існує. Інформація про виконання відповідних робіт надана всім уповноваженим державним органам і її можна переглянути у реєстрі дозвільних документів Держархбудінспекції України.

Раніше Львівський портал повідомляв, що громада мікрорайонів Знесіння та Кривчиці, яка активно протестує проти зведення сміттєпереробного комплексу на вул. Пластовій, 13, оскаржила у суді містобудівні умови та обмеження, видані на цей об’єкт.

Йдеться про містобудівну документацію, яку своїм рішенням видав виконком Львівської міськради 7 грудня 2018 року. Цим документом мерія дозволила ЛКП «Зелене місто» розробити всю проєктну документацію і звернутись до Інспекції ДАБК м. Львова за дозволом на початок будівельних робіт. Втім суд зупинив дію цих містобудівних умов та обмежень.

Зауважимо, що це вже другі містобудівні умови на обмеження, які видав виконавчий комітет на сміттєвий завод на Пластовій. Перша така документація була видана ще 10 квітня 2018 року, однак мешканці Знесіння і Кривчиць також її оскаржували у судовому порядку. Тому згодом виконком скасував перші містобудівні умови, а натомість видав нові.

Своєю чергою у Львівській міськраді вже заявили, що зупинення рішення виконкому є безпідставним, а такі дії окремих львів’ян назвали тиском.

«Ми вже готуємо апеляцію на цю ухвалу. Вчора на судовому засіданні через поведінку мешканців ні представники виконкому, ні ЛКП «Зелене місто» не мали можливості висловити свою позицію. Вбачаємо у такій ситуації тиск на суд. Зупинення рішення виконкому є безпідставним», – наголосила директорка юридичного департаменту міськради Львова Гелена Пайонкевич.

Зазначимо, проєкт сміттєпереробного заводу на вул. Пластовій, 13 вже пройшов комплексну державну будівельну експертизу, а також отримав висновок Мінекології, яке підтвердило безпечність майбутнього комплексу.

Також 28 грудня 2019 року ЛКП «Зелене місто» отримало від Інспекції ДАБК у м. Львові дозвіл на початок підготовчих будівельних робіт на вул. Пластовій, 13. Вони мали розпочатись 15 січня, а завершитись – 1 липня.

Ще влітку 2018 року у Києві мерія підписала угоду на отримання 35 млн євро кредиту від ЄБРР на будівництво сміттєпереробного заводу у Львові та на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища.

Зводити сміттєвий комплекс на вул. Пластовій спочатку зголосилися 12 компаній, згодом цей список зменшився вже до 5 фірм. Тендер, який оголосили влітку 2018 року, досі триває.

Як повідомляв Львівський портал, міський голова Львова Андрій Садовий щоразу називає різні дати старту будівництва сміттєпереробного заводу: спочатку його мали розпочати з 2019 року, потім мер відтермінував цей процес до осені 2019-го. А нещодавно в ЛКП «Зелене місто» назвали вже іншу дату початку будівництва сміттєвого комплексу.

Проти сміттєпереробного заводу на вул. Пластовій, 13 регулярно протестує громада мікрорайонів Знесіння та Кривчиці. Люди вважають, що такий комплекс стане ще однією екологічною катастрофою у їхніх районах. Востаннє акцію протесту люди влаштовували наприкінці 2019 року.

Позицію місцевих жителів підтримували деякі депутати міськради Львова, вони закликали Андрія Садового розглянути альтернативу земельній ділянці на вулиці Пластовій, 13 для будівництва сміттєвого заводу. Втім мер відстоював свою позицію і запевняв, що майбутній комплекс буде екологічно чистим об’єктом.

Детльніше читайте у нашому матеріалі: Екологічне лихо чи прорив? Яким буде новий сміттепереробний завод і станція компостування у Львові

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *