ОСТАННІ НОВИНИ

Золоті президентські амбіції. Хто стоїть за фінансуванням Садового, Кошулинського і Добродомова?

Наталя ДУЛЯБА

|

Свою кандидатуру на пост Президента України у 2019 році подали відразу троє львів’ян: міський голова Львова Андрій Садовий, нардеп і лідер партії «Народний контроль» Дмитро Добродомов та голова секретаріату ВО «Свобода» Руслан Кошулинський. Львівський портал дізнавався, скільки коштів вони витратили на власні передвиборчі кампанії, а головне – хто їх фінансував.

Згідно з фінансовими звітами, які подали до ЦВК львівські кандидати у президенти, загалом на свої кампанії вони витратили майже 60 млн грн. Найбільше грошей, понад 34 млн грн, «спустив» Андрій Садовий, який 5 березня офіційно знявся з виборів. Натомість найменше коштів, майже 6 млн грн, використав Дмитро Добродомов. Він теж слідом за Садовим зійшов з політичних перегонів 8 березня.

Відтак в остаточному списку, який є рекордно великим за часи незалежної України, серед кандидатів на президентське крісло залишився лише один львів’янин – Руслан Кошулинський.

Свій до свого по своє

Андрій Садовий – 37 489 537, 77 грн. Левову частку його виборчого фонду, майже 33 млн грн, становлять добровільні внески юридичних та фізичних осіб (28,8 млн грн та 3,9 млн грн відповідно). Ще понад 10,3 млн грн надала партія «Самопоміч», тоді як із власних коштів Садовий виділив лише 200 880 грн.

Примітним є те, що всі юридичні особи, які вклали власні кошти у кампанію Садового, – львівські. Втім найбільше грошей виділили такі компанії: ТзОВ «Інтенсив», ТДВ «ЛАП 24656 «Богданівське», ТОВ «Балтік Фінанс Груп», ПрАТ «Промбудприлад». Загалом президентську кампанію мера Львова фінансували 10 фірм, внески яких складали від 2,6 млн грн до 3,3 млн грн.

Цікавим є й той факт, що три із десяти юридичних осіб зареєстровані на вул. Сахарова, 42. Саме такою ж є юридична адреса «Об’єднання «Самопоміч».

ПрАТ «Промбудприлад», яке внесло до виборчого фонду Садового 3,3 млн грн, має до нього безпосередній стосунок. Згідно з даними аналітичної системи YouControl, власником левової частки цього акціонерного товариства є ПАТ «Південьзахіделектромережбуд», яке наприкінці 1990-х викупили «Галицькі інвестиції» Андрія Садового. І саме він, до речі, до 2005 року очолював ПАТ «Південьзахіделектромережбуд». До 2016 року цим підприємством керував нардеп від «Самопомочі» Лев Підлісецький. Нещодавно Львівська міська рада погодила будівництво житлових комплексів на території ПАТ «Південьзахіделектромережбуд», один із яких зводитиме фірма бізнесменки Ірини Камінської, наближеної до Садового.

Далі ланцюжок спонсорів Садового продовжується. Засновником ТОВ «Золотий оберіг», що виділило майже 2,7 млн грн, є вищезгадане приватне акціонерне товариство «Південьзахіделектромережбуд». Тому в принципі нічого дивного у тому, що фірма, яка має далекі зв’язки з мером Львова, зараз фінансує його президентські амбіції, немає.

Ще 2,5 млн грн на кампанію Садового дало ТзОВ «Фама», яке займається рекламою. 90% фірми належить ТзОВ «Екотель», яке зареєстроване на вул. Сахарова, 42. Саме за цією адресою сьогодні розташований однойменний готель, до якого  збираються добудувати новий корпус на 6 поверхів. Кінцевими бенефіціарними власниками ТзОВ «Фама» є Андрій Круглов й Ірина Камінська, фірма якої й будуватиме житло на території ПАТ «Південьзахіделектромережбуд». Тож питання про те, чи дозволить міська рада розбудовувати згаданий готель, здається, є риторичним.

Засновником ТзОВ «Балтік Фінанс Груп», що виділило Андрію Садовому 3,3 млн грн на президентську кампанію, є Тарас Брунець. Свого часу він був радником Садового, а в 2015 році балотувався у Львівську міську раду від «Самопомочі».

Ще одним щедрим інвестором у поки що перервані президентські амбіції Садового є ТзОВ «Інтенсив», яке вклало у них 3,3 млн грн. Власником підприємства є адвокат та викладач юридичного факультету ЛНУ ім. Івана Франка Олександр Кондра. У 2017 році він претендував на посаду судді одного з судів Львівської області. Влітку минулого року ТзОВ «Інтенсив» отримало від міськради Львова дозвіл на розробку необхідної документації на відведення земельної ділянки на вул. Т. Шеченка, 327, а нещодавно мерія дозволила цій фірмі реконструювати занедбану будівлю, що розташована за цією адресою.

Також майже 2,7 млн грн у виборчий фонд Садового вклала будівельна компанія «Хосаро», 90% якої належить Володимиру Хомі. Водночас він є бенефіціарним власником ПАТ «ЛАТП – 14630», що займається пасажирськими перевезеннями у Львові. За даними ЗМІ, Хома також мав безпосередній стосунок до ще одного перевізника – ТзОВ «Міра і К». Володимир Хома теж є співвласником ТзОВ «Бізнес-центр «Український капітал», що підкинуло Андрію Садовому на виборчу кампанію ще понад 3 млн грн.

А за Охоронним альянсом «Сворд», який доклав до виборчого фонду 2,1 млн грн, стоїть Любомир Тхір, який раніше працював у ДФС Львівщини.

Щодо фізичних осіб, то найбільшу фінансову підтримку своїх президентських амбіцій Андрій Садовий отримав від однопартійців або членів їхніх сімей: 1,4 млн грн надав нардеп Олег Лаврик, 540 тис. грн – очільник херсонської міської організації «Самопоміч» Андрій Дмитрієв, 500 тис. грн – дружина нардепа Лева Підлісецького, понад 474 тис. грн – нардеп Роман Семенуха.

Водночас 5,9 млн грн із добровільних внесків Андрій Садовий повернув відповідно до ч.6 ст.43 Закону України «Про вибори Президента України».

Зі світу по нитці – голому сорочка

Руслан Кошулинський – 15 873 069, 93 грн. Його виборчий фонд сформований із понад 9,3 млн грн внесків фізичних осіб, а також партії ВО «Свобода» більше 6,5 млн грн. Жодних коштів, згідно з офіційними даними, у президентську кампанію Кошулинський сам не вкладав, також не отримував він грошей від жодної юридичної особи.

Загалом на участь Руслана Кошулинського у президентських виборах скинулись більше сотні людей. Найбільше грошей, майже по 500 тис. грн, дали чиновниця Мін’юсту Світлана Юрченко та «свободівець» й український дипломат Тарас Барняк. Ще майже по 200 тис. грн Кошулинському виділили однопартійці, депутати Львівської міської ради: Андрій Рікота, Андріян Гутник, Андрій Карбовник. Також 225 тис. грн у виборчий фонд виділив екс-депутат міськради Львова від ВО «Свобода» Яромир Самагальський, теперішній депутат мерії Маркіян Лопачак – 95 тис. грн.

Також 148 тис. грн Руслану Кошулинському підкинув і засновник партії «Україна понад усе» Степан Кударенко, яку створили спеціально під місцеві вибори у 2015 році під назвою політична партія «Самопоміч», а згодом перейменували. По 148 тис. грн дали також і нардеп від ВО «Свобода» Михайло Головко, колишній нардеп Ігор Янків, екс-міністр екології та нардеп Андрій Мохник.

Ще 100 тис. грн доклала до виборчого фонду Кошулинського й екс-помічниця Олега Тягнибока Олена Мохник. Також майже 50 тис. грн дав колишній депутат Львівської облради від ВО «Свобода» Володимир Тістик. Він, до речі, є дядьком Ростислава Тістика – теперішнього представника команди Володимира Зеленського на Львівщині.

Зі свого виборчого фонду Руслан Кошулинський повернув фізичним особам 37 710 грн.

Прийшов, побачив і пішов

Дмитро Добродомов – 5 897 000 грн. Весь виборчий фонд політика складається виключно з грошей, які надала партія «Народний контроль». Жодних інших коштів, ні власних, ні внесків фізичних чи юридичних осіб, Добродомов, згідно з офіційними даними, на власну президентську кампанію не використовував.

Як бачимо, лише троє львів’ян, що замахнулись на президентське крісло, на рекламу та піар витратили майже 60 млн грн. Вочевидь роздобути необхідні суми на власні передвиборчі кампанії для цих політиків було не надто складно. І безперечно, що Садовий, Добродомов та Кошулинський отримають свої дивіденди. Проте турбує от що: невже це нормально, коли в державі, більша частина населення якої перебуває на межі бідності, політики тратять сотні мільйонів гривень просто на порожні обіцянки та досягнення примарних політичних обріїв?

Фото: Вголос, Варіанти, slovoidilo.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *