ОСТАННІ НОВИНИ

Греко-католицький храм у центрі Львова перейшов до ПЦУ

Вероніка Рой

|

У неділю, 3 березня, ліквідована УГКЦ парафія храму Стрітення Господнього, що знаходиться у Львові на вулиці Винниченка, 30а, прийняла рішення про перехід до ПЦУ. Про це Zaxid.net повідомив декан заочного факультету Української академії друкарства, що керує організацією парафіян, Ігор Барановський.

 

Зазначимо, що останні 17 років у храмі Стрітення Господнього проводили служби і греко-католики, і римо-католики. Однак торік довкола храму виники конфлікт між прихожанами УГКЦ та РКЦ.

Восени 2018 року митрополит Львівської архиєпархії УГКЦ Ігор Возьняк відликав з храму свого священика. Після цього греко-католики забрали ключі від храми і перестали пускати туди римо-католиків. Зараз греко-католики самостійно, без священика, проводять служби у храмі, а римо-католики моляться у приміщенні курії РКЦ, що знаходиться поруч.

Загалом на Сокальщині до ПЦУ перейшли релігійні громади у м. Угнів, м. Великі Мости, с. Карівс.Піддубне, с. Михайлівка, с.Корчів, с. Стенятин, с. Свитязів та с. Шпиколоси.

Нагадаємо, що на Львівщині першою до лав Православної церкви України перейшла церква Петра і Павла у Жовкві, яка є найбільшим храмом УПЦ МП на Львівщині. Згодом такі рішення погодили церкви УПЦ МП у селах Піщани та Верчани (Стрийський район). Пізніше громада церкви УПЦ (МП) у селі Шандровець Турківського району прийняла рішення про перехід до помісної Православної церкви України.  Загалом у Львівській області існує 60 громад УПЦ МП.

Зазначимо, у Києві 15 грудня 2018 року на Об’єднавчому соборі створили Православну церкву України. Об’єднавчий собор обрав главу Української помісної православної церкви. Ним став митрополит Переяславський та Білоцерківський Епіфаній.

5 січня 2019 року у Стамбулі відбулося підписання Томоса про автокефалію Православної Церкви в Україні. А 6 січня – урочиста церемонія вручення підписаного Томосу предстоятелю УПЦ митрополиту Епіфанію.

7 січня митрополит Епіфаній і президент України Петро Порошенко принесли сувій Томосу на Різдвяну літургію в Софійський собор у Києві.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *