ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні - Міжнародний день епілепсії. Як допомогти людині, в якої стався напад?

Соломія Григор'єва

|

Щороку 11 лютого світова спільнота відзначає Міжнародний день епілепсії (#EpilepsyDay). У цей день волонтери та всі небайдужі поширюють інформацію про епілепсію та першу допомогу людям із цим захворюванням.

 

Епілепсія – це порушення мозкової діяльності, що характеризується стійкою схильністю до виникнення епілептичних нападів, а також нейробіологічними, когнітивними, психологічними та соціальними наслідками цього стану. Діагноз епілепсії вимагає появи щонайменше одного епілептичного нападу.

Епілепсія є четвертим з найбільш поширених неврологічних захворювань у світі. Понад 65 мільйонів людей на планеті хворіє на епілепсію, при чому в дитячому віці розвивається до 90% випадків цієї хвороби. В Україні на сьогодні зареєстровано близько 450 тисяч людей з епілепсією, із них – 22 тисячі дітей.

Як повідомили Львівському порталу у прес-службі Львівської ОДА, всього протягом часу існування Львівського обласного протиепілептичного центру (13 років) в ньому проконсультовано понад 10 тисяч хворих. У 2018 році допомогу надано 802 пацієнтам, з них 375 первинним (із вперше встановленим діагнозом) пацієнтам  з епілепсією та епілептичним синдромом.  717 (89,4%) проліковано амбулаторно, 85 (10,6%) – стаціонарно. Мешканці Львова становили 30,8% (247 осіб), районів Львівщини – 69,2% (555 осіб), інших областей України – 8,5% (61 особа). Також в Центрі надано допомогу 62 дітям віком 3-16 років.

Перша допомога людям із епілепсією

Ложку в рот, щоб не прикусив язика, накрити чимось, щоб не потрапляли промені сонця, перенести в прохолодне місце, напоїти водою – які тільки не з’являються варіанти допомоги, які насправді можуть лише нашкодити. Чому цього не можна робити? Якщо людині покласти ложку в рот (інший твердий предмет), то можна травмувати зуби, або взагалі зламати щелепу. Фізично у людини при епілептичних нападах не може запасти язик.

Під час приступу потрібно просто покласти людину на бік. Приберіть усі предмети, які можуть бути небезпечні для неї. Якщо це відбувається на вулиці, то покладіть щось м’яке під голову, щоб людина її не розбила, якщо під час нападу вона битиметься головою. Якщо напад триває понад 5 хвилин, викликайте «швидку».

І пам’ятайте: епілепсія не передається від однієї людини до іншої. Тож не бійтеся допомогти!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *