ОСТАННІ НОВИНИ

Верховна Рада ухвалила наболілий законопроект про зони ЮНЕСКО

Андрій Котенський

|

Верховна Рада нарешті ухвалила наболілий законопроект №1553 , який має захистити від навмисного знищення пам’ятки ЮНЕСКО в Україні. «За» відповідне рішення проголосувало 232 народні депутати, передає кореспондент Львівського порталу.

 

За словами одного із авторів закону, народного депутата Ігоря Васюника, мова йде про пам’ятки, на які їдуть подивитись в Україну зі всього світу, і які водночас приваблюють забудовників-вандалів. Ці  пам’ятки вони руйнують незаконними забудовами.

“Об’єкти ЮНЕСКО в Україні до сьогодні ніяк не захищались законодавством України, а відтепер під захист потрапили:

– увесь історичний ансамбль міста Львова

– Софіївський собор та прилеглі чернечі будівлі

– Києво-Печерська лавра

– будівля університету в Чернівцях – колишня Резиденція Буковинських митрополитів

– старовинні дерев’яні церкви на Львівщині

– букові праліси Карпат”, – повідомив він.

Закон також передбачає створення Органу управління, який розроблятиме план управління пам’яткою ЮНЕСКО , здійснює контроль, моніторинг ситуації, нагляд за виконанням робіт на об’єкті, вживає заходів щодо недопущення руйнування об’єкту, забезпечує проведення наукових досліджень, готує щорічний звіт. Окрім того, Орган управління надаватиме висновки щодо містобудівних перетворень на території пам’ятки та їхніх буферних зонах. Ці висновки будуть обов’язкові до врахування при прийнятті рішень Мінкультом щодо видачі дозволу на ті чи інші містобудівні перетворення (археологічні роботи, будівництво, земляні роботи та ін). Орган управління підзвітний Уряду.

Окрім того,  створення Наглядової ради з метою нагляду за станом збереження пам’ятки. Здійснюватиме моніторинг виконання плану управління, переглядатиме та вноситиме пропозиції щодо змін до плану управління, надаватиме рекомендації щодо організаційних, кадрових, проектних та проектних та фінансових заходів з метою збереження об’єкту всесвітньої фінансових заходів з метою збереження об’єкту всесвітньої спадщини.

Основна ідея створення Наглядової ради – щоб туди увійшли незалежні фахівці з пам’ятко-охоронного середовища, громадські діячі, експерти, депутати, які контролюватимуть діяльність Органу управління. Ті, хто в судах всі ці роки захищали ці пам’ятки від вандалів – тепер матимуть право голосу і їхню думку зобов’язані будуть враховувати.

Як повідомлялося раніше, Верховна Рада України ще з 2014 року не може прийняти закон щодо збереження пам’яток культурної спадщини, внесених до Списку ЮНЕСКО. Законопроект, який у 2016 році Верховна Рада прийняла у першому читанні, передбачає створення на місцях органу управління, який би регулював діяльність у зоні пам’ятки ЮНЕСКО та її буферній зоні.

Дотепер цей законопроект Верховна Рада включала 12 разів у порядок денний, однак так і не ухвалила.

Як відомо, у Львові кілька останніх років активно забудовують зону ЮНЕСКО та історичний ареал міста. І протягом останніх місяців кількість таких випадків стрімко зросла. Зокрема, у середині травня виконавчий комітет Львівської міської ради погодив будівництво скляних офісіву зоні ЮНЕСКО. Також у цій охоронній зоні хочуть збудувати новий 6-поверховий готель.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *