ОСТАННІ НОВИНИ

Медики закликають державу дозволити донорство органів в Україні

|

Медики та громадські діячі закликають можновладців розвивати сферу  трансплантології  в Україні. Саме такий висновок можна зробити із зустрічі асоціації платників податків України  та медичної спільноти Львівщини, що пройшла у Львові.

surgeon with his fresh delivery

Учасники зустрічі обговорили основні причини відставання України в розвитку органної трансплантації. Учасники зустрічі наголосили на тому, що вкрай необхідно  вносити зміни в  законодавство задля  лікування українських громадян  в лікарнях України .

Як зазначила заступник директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак, десятки українців щороку їдуть на операції з пересадки органів за кордон, за рахунок  власних, благодійних, а подекуди й державних коштів. Таким чином Україна інвестує в розвиток медичної сфери цих країн, в той час, коли українські трансплантологи не мають змоги  працювати повною мірою  через законодавчі обмеження, брак фінансування та відсутність сучасного обладнання.

«Ми інвестуємо в розвиток медицини сусідніх країн. Хоча наші медики мають не гірші знання, але  в закордонних клініках є сучасне  обладнання , відсутні проблеми  з фінансуванням на  витратні матеріали» — сказала вона.

За словами І.Микичак, якби такі операції проводилися в Україні, то вони коштували би значно дешевше і не були б настільки обтяжливими для родичів. Вона зауважила, що в Україні можна було би створити кілька регіональних центрів трансплантації.

Головний лікар Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Андрій Синюта розповів, що його заклад зараз веде підготовку до того, аби проводити операції з пересадки кісткового мозку, однак головною перешкодою є вартість обладнання – кілька років тому воно коштувало  майже  5 мільйонів доларів США. Проте лікар вірить, що такий центр у Львові  незабаром запрацює.

Голова ради Територіального відділення АППУ у Львівській області Лілія Долінська наголосила на тому, що медики та громадськість мають спонукати законотворців до реальних кроків розвитку  вітчизняної  транс­плантології   – доповнення та корекція існуючих нормативних документів ,створення державного центру органного донорства  , забезпечення належного фінансування трансплантаційної служби і т.д.)  заради порятунку українців  котрі не мають можливості лікуватися за кордоном.

«Переконана, що українські лікарі не поступаються фаховістю  закордонним, що в Україні такі операції  з пересадки органів будуть коштувати, навіть у приватних медичних закладах, в рази дешевше і це приверне увагу іноземних громадян та  розвиватиме  медичний туризм в Україні. Саме тому ми будемо закликати усіх відповідальних чиновників  звернути сьогодні  особливу увагу на розвиток  і фінансування медичної галузі  загалом» — наголосила вона .

Юрій Федечко, котрий займається волонтерством  та  щодня допомагає  дітям, яким потрібна пересадка органів, розповів  про власний досвід збору коштів на лікування , про акції які проводить заради порятунку  дітей, про ставлення іноземних клінік до наших земляків, про моральний стан  хворих на чужині, дорожнечу кожного кроку для родичів пацієнта.

«Потрібно стукати в усі двері, щоб трансплантацію органів проводити в Україні», – наголосив Ю. Федечко. Він додав, що ініціюватиме створення фонду для допомоги дітям, які потребують пересадки органів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *