ОСТАННІ НОВИНИ

Яромир Самагальський: «Цьогорічний бюджет – це є повністю бюджет ручного управління»

|

Екс-голова бюджетної комісії Львівської міської ради Яромир Самагальський про підводні камені бюджету розвитку Львова на 2016 рік:

самагальський

«Проблема цьогорічного бюджету у тому, що його «надули». Проблема в тому, що дуже багато стрічок в проекті є безпеко-кошторисної документації, а це означає, що вони виконані не будуть. Проблема є в тому, що дуже багато грошей не сконцентровано на якісь програми чи на виконання якихось робіт, а вони просто розмазані по різних управліннях, департаментах. Тому проконтролювати, чи вони ефективно використовуються, буде,  по-перше, не дуже просто, а по-друге, вони просто не будуть ефективно використані.

От ні з того, ні з сього отак  кожен департамент, кожне управління і кожна районна адміністрація, тобто всі структурні підрозділи Львівської міської ради, цього року отримали кошти на заміну меблів. Чи ці меблі треба всюди і всім і все поміняти з один раз?  Всюди одночасно міняють меблі, а це, мінімум, 10 мільйонів лише на меблі. Кожен департамент і управління отримали кошти на заміну комп’ютерної техніки. Знову ж питання: а чому їх розмазували всім потрошки і кожен сам собі буде купувати? Та візьміть закупіть одним лотом, отримавши знижку, централізовано техніку. Зробіть єдиний гарантійні зобов’язання, тоді отримаєте більші знижки і обслуговування буде краще, тоді дасте по тих відділах кошти. А так вони собі кожен буде брати, хто що захоче, а потім попробують ув’язувати це все в єдину мережу. Розумієте, таких дурниць є там повно у тому бюджеті.

Минулого року, коли приймався бюджет розвитку міста робилися неодноразові спільні засідання всіх комісій, робилися засідання з дорученням громадськості,робилися засідання у великій сесійній залі з онлайн-трансляцією, було півтора сотні людей, які задавали запитання, а ми давали відповіді в онлайн-режимі. Тому я думаю, що ці два засідання, які відбулися цього року по бюджету розвитку порівняти з тими, що були,наприклад, у 2015 році, – це небо і земля.  В грудні бюджет був 1 мільярд 49 мільйонів, в січні його збільшили ще на 305 мільйонів, а вчора (11 лютого, -ред.) його збільшили ще на 311 мільйонів. А через якийсь місяць його збільшать знову на 300 мільйонів, бо треба буде закладати гарантії  з ЄБРР по колектору на вулиці Стуса.

Якщо хтось думає, що, якщо  написати в бюджеті такі цифри і від того збільшаться гроші в казні, і від того будуть виконуватися якісь роботи, то він дуже помиляється, тому що цей бюджет повністю є в ручному управлінні, і тепер чиновник буде вирішувати: ту школу ремонтувати чи не ремонтувати, цю дорогу робити чи не робити. Цьогорічний бюджет – це є повністю бюджет ручного управління”.

Детальніше про те, куди підуть кошти з бюджету розвитку Львова у 2016 році, читайте тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *